13 iunie 2001
Ora Moldovei.
Protest împotriva ratificării tratatului de frontieră cu Ucraina.
Dan Ionescu: După ce preşedintele Vladimir Voronin anunţa marţi că Parlamentul Republicii Moldova şi cel al Ucrainei vor ratifica pe 21 iunie tratatul de frontieră, astăzi un grup de locuitori ai satului Palanca şi din localităţile învecinate au venit în capitală pentru a cere din nou autorităţilor să nu aprobe varianta actuală a documentului. Relatează Sergiu Praporşcic.
Locuitorii din comuna Palanca au adresat astăzi Parlamentului un memoriu, prin care cer deputaţilor să nu ratifice tratatul de delimitare a frontierei cu Ucraina. Memoriul a fost depus de primarul comunei Palanca, Ion Voloh, care a venit astăzi la Chişinău, însoţit de primarii altor sate din Sudul Republicii Moldova. Primarii au declarat presei că locuitorii din regiune vor organiza acţiuni de protest în cazul în care tratatul de delimitare a frontierei cu Ucraina va fi ratificat de Legislativ.
Protocolul adiţional al acestui tratat prevede transmiterea în proprietate Ucrainei a unei porţiuni de opt kilometri a autostrăzii Odesa-Reni. În prezent această porţiune de şosea, deşi juridic aparţine Republicii Moldova, este controlată de grănicerii ucraineni. Aceştea nu le permit pălăncenilor să traverseze liber şoseaua pentru a-şi prelucra terenurile agricole, peste 900 de hectare aflate între şoseaua Odesa-Reni şi hotarul cu Ucraina.
Prin această porţiune de teren trec dinspre Nistru conducte de apă, care asigură irigarea unor întinse suprafeţe din Ucraina. Autorităţile locale din Palanca au înregistrat mai multe cazuri, în care grănicerii ucraineni au perceput aşa-zise taxe vamale de la cetăţenii Republicii Moldova la traversarea şoselei. Totodată grănicerii ucraineni au sechestrat persoane şi le-au transportat pe teritoriul Ucrainei pe motiv că ele nu au acceptat să achite aceste taxe vamale.
Majoritatea parlamentară comunistă a anunţat sâmbăta trecută că va ratifica tratatul cu Ucraina. Această declaraţie a fost reconfirmată ieri de şeful statului, liderul comunist Vladimir Voronin. El a declarat că acordul va fi ratificat la 21 iunie curent, urmând ca tot în aceeaşi zi Rada supremă de la Kiev să recunoască proprietăţile Republicii Moldova, aflate în regiunea Odesa.
Să amintim că tratatul de delimitare a frontierei cu Ucraina a fost semnat de ex-preşedintele Petru Lucinschi şi a fost propus Parlamentului spre ratificare în anul trecut. Fostul Legislativ a amânat votul în această chestiune din cauza acţiunilor de protest, desfăşurate de locuitorii din comuna Palanca şi din satele din împrejurime.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.