Linkuri accesibilitate

Alegeri în Moldova, pe coordonate Est-Vest


Igor Boţan

Igor Boţan: Susţinută de Rusia, Transnistria îşi extinde pretenţiile de egalitate în relaţia cu Moldova.


Vineri, la recepţia de la Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, prilejuită de ziua naţională a Rusiei, ambasadorul Moscovei Valeri Kuzmin l-a prezentat pe Vladimir Iastrebciak drept „ministrul de externe al Transnistriei”. Reacţionând faţă de această declaraţie, autorităţile moldovene, diplomaţii americani şi ai Uniunii Europene au părăsit in corpore recepţia. Premierul Vlad Filat a declarat că speră că ar fi fost vorba doar de „o gafă” diplomatică, dar că va cere explicaţii Moscovei pentru ceea ce şeful guvernului moldovean a numit „o ofensă” adusă Moldovei.

Ieri, s-a aflat la Chişinău, senatorul american republican John McCain care, răspunzând întrebării Europei Libere a precizat încă o dată poziţia Washingtonului faţă de conflictul îngheţat din regiunea transnistreană:

„Trupele ruseşti pe teritoriul suveran al Moldovei şi ocuparea ilegală a unor părţi din Georgia reprezintă o chestiune care depăşeşte cu mult graniţele celor două ţări. Principiul fundamental al Naţiunilor Unite şi altor organizaţii în Europa şi lumea întreagă este respectul pentru integritatea teritorială. Prin prezenţa continuă a trupelor ruseşti în Transnistria ruşii încalcă normele comportamentului internaţional. Sper că se vor înregistra progrese la apropiatele convorbiri.”

Reluarea convorbirilor în problema transnistreană în formatul 5 plus 2 sunt prevăzute pentru 21 iunie, la Moscova.

Iată cum vede şi analizează aceste ultime evoluţii şi incidente analistul politic de la Chişinău Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT).


Un punct de vedere de Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link directIgor Boţan: ,,Evenimentele din săptămâna trecută trebuie privite prin prisma alegerilor locale, şi în special prin prisma pregătirii pentru cel de-al doilea tur de scrutin, și prin prisma întâlnirii de la Moscova din 21 iunie.”

Europa Liberă: Adică, acţiunile Chişinăului sunt mai valoroase, dacă trântește uşa atunci când Iastrebciak este prezentat demnitar oficial?

Igor Boţan: ,,Noi trebuie să ne amintim că acum două săptămâni ministrul de Externe, domnul Iurie Leancă, a făcut o declarație că este foarte pesimist în privința reluării procesului de negocieri la Moscova.”

Europa Liberă: Asta pentru că Lavrov a dat un cadru foarte rigid.

Igor Boţan: ,,Este adevărat. Și mai este un eveniment care nu a fost comentat pe larg: așa-zisa întâlnire lărgită a colegiului ministerului afacerilor externe al Transnistriei, în care au fost formulate sarcini foarte, foarte rigide pentru Vladimir Iastrebciak la întâlnirea de la Moscova. Adică, i s-a cerut extinderea a ceea ce se numește părțile egale în procesul de negocieri asupra a tot felul de relații cu Republica Moldova. Lucru care se vede că a fost preluat și de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse. Și a fost într-o manieră foarte specială transpus în viață de către ambasadorul Kuzmin la Chișinău.”

Europa Liberă: Deficitul de sprijin din partea Rusiei a fost cumva compensat de sprijinul oferit de McCain?

Igor Boţan: ,,Putem spune că Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a făcut declarația, care mi s-a părut oarecum curioasă, toată lumea știind ce calitate de alegeri există în Federația Rusă, în special la alegerile locale, și în special chiar în metropolă, în Moscova. A fost criticat de către observatori modul în care au fost desfășurate alegerile locale în 2009 și fraudele care au fost comise. Ne mai amintim că începând cu 2004 Federația Rusă atacă în permanență OSCE și misiunile de observare, considerând că ele sunt vinovate de așa-zisele revoluții cromatice în spațiul CSI.”

Europa Liberă: Deci, lupul la stână.

Igor Boţan: ,,Deci, lupul la stână, dar oricum atunci când autoritățile Federației Ruse vorbesc despre alegeri libere și corecte, acest lucru stârnește zâmbete. Totuși este absolut evident de ce Federația Rusă și Ministerul său de Externe a recurs la acest „démarche” - chipurile protejatul sau protejații Moscovei în Republica Moldova ar fi fost nedreptățiți de către observatorii din partea OSCE. Dar cred că acest mesaj de mobilizare are și reversul medaliei, pentru că am văzut că peste câteva zile la Chișinău a venit senatorul McCain, care a fost invitat de către premierul Filat încă în 2010. Și s-a folosit de această oportunitate de a fi în regiune și de a vizita Republica Moldova.”

Europa Liberă: În această situaţie de presupus echilibru nu se vede arbitrul european. Vom auzi şi vocea Bruxelles-ului?

Igor Boţan: ,,Nu cred că cei de la Bruxelles se vor pronunța în vreun fel, înțelegând că raportul de forțe este de 50 la 50. Iar victoria unuia din cei doi concurenți depinde de capacitatea de mobilizare a structurilor care-i susțin.”

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG