Linkuri accesibilitate

O altă bizarerie a Gării de Nord


O asemenea destinaţie nu există în computer!” îmi zice casieriţa.Satul Tătărăuca Veche e situat cam pe la mijlocul traseului dintre Soroca şi Otaci. În ultimii 13 ani am călătorit foarte des de la Chişinău la Tătărăuca Veche şi mereu m-a mirat o ciudăţenie. Vasăzică, există ruta Chişinău-Otaci. Merg de obicei cu microbuzele acestei rute care trec prin Tătărăuca Veche. Mă duc la Gara de Nord şi o rog pe casieriţă să-mi dea un bilet pînă la Tătărăuca Veche. Aia îmi zice că nu pot lua un bilet pînă în acel sat. „De ce?” o întreb. „Pentru că o asemenea destinaţie nu există în computer!” îmi zice casieriţa.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct


Apoi îmi propune două variante, ambele neavantajoase şi dubioase. Prima e să cumpăr un bilet pînă la o localitate mai îndepărtată şi să plătesc cîţiva lei în plus. Ceea ce nu-mi convine, pentru că eu nu merg pînă la acea localitate şi nu înţeleg de ce trebuie să plătesc aiurea. A doua posibilitate e să cumpăr un bilet pînă la Soroca care e mai aproape decît Tătărăuca. Varianta asta e la fel de dubioasă şi iată de ce.

Da, tu cumperi biletul pînă la Soroca, dar trebuie să plăteşti şi pentru distanţa dintre Soroca şi satul care nu există în computerul Gării. Şi cui îi plăteşti tu cei 15 lei? Fireşte, şoferului. Iar şoferul nu-ţi dă nici un bilet care să-ţi confirme plata. Şi atunci unde se duc aceşti bani? Habar nu am.

Acum stau şi mă gîndesc. Dar de ce nu e posibil totuşi să cumpăr un bliet pînă la Tătărăuca şi să plătesc toată suma la casă? De ce ani de zile nu e posibil să bagi un sat în computer? La cîtă memorie are computerul, s-ar putea introduce toate satele din republică în el. De ce un sat mai îndepărtat de pe acel traseu există în computerul Gării, iar unul mai apropiat nu poate exista? De ce eu mereu trebuie să plătesc sau mai mult decît trebuie sau o parte din sumă să i-o ofer şoferului?

Mie mi se pare că nu ar trebui să existe nici o problemă în acest sens, dat fiind faptul că autobuzul mereu circulă şi va circula pe lîngă acea localitate. Dar problema există ani de zile. La fel ca şi obişnuinţa casieriţelor de a păcăli călătorii şi de a nu întoarce tot restul, un nărav despre care am mai scris.

La întoarcere din Tătăruca Veche ţi se poate întîmpla o altă ciudăţenie. Cum case în sat nu există, poţi să călătoreşti fără bilet pînă la Chişinău. Sau să-ţi dea totuşi şoferul un bilet pe care să scrie 60, deşi tu ai plătit 75 de lei.

Dacă asemenea lucruri mărunte nu pot fi puse la punct în ţara asta ani de zile, e limpede că nici lucrurile importante-mari nu sînt în ordine. E limpede că toată această debandadă cu biletele ar putea fi curmată numai de voinţa şi responsabilitatea pasagerilor. Ceea ce înseamnă că nu va fi curmată încă zeci de ani de acum încolo...

Vezi comentarii (3)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG