Linkuri accesibilitate

Reîmpărțirea administrativă a României în dezbatere (Adevărul)


„La ce bun noile super-judete?” (Evenimentul zilei).



Proiectul de reimpartire administrativa a Romaniei in numai opt regiuni, fata de 39 de judete cate sunt in prezent – ocupa astazi mare parte din spatiul rezervat comentariilor.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct



In editia centrala a ziarului Adevarul, Liviu Antonesei critica plasarea acestei teme intr-un context electoral, desi se stie ca e una dintre cele mai delicate chestiuni, in special cand vine vorba de judetele cu populatie majoritar maghiara. In timp ce democrat-liberalii si Uniunea Social Liberala (aliantă a opozitiei) isi urmaresc fiecare interesele politice, Uniunea Democrata a Maghiarilor, asociata la guvernare, nu gaseste nici la unii nici la ceilalti o pozitie acceptabila pentru sine, arata Antonesei, care spune ca „grupusculele nationaliste au apasat déjà pe acceleratie”, pentru ca vin alegerile si spera ar putea reveni in atentie.

In acelasi ziar, Ovidiu Nahoi vine cu avertismentul ca o asemenea lege are nevoie de sprijinul romanilor – dincolo de toate luptele politice. Or, romanii se simt moldoveni, olteni, ardeleni si asa mai departe si nu se intelege de ce ar accepta sa apartina unor entitati artificial create, de tipul „regiunea Nord-Est sau Sud-Vest.

„La ce bun noile super-judete?” – se intreaba si Sorin Ionita, in Evenimentul zilei. In opinia lui, institutii precum prefectul si judetul sunt inseparabile de osatura statului roman modern, de un secol si jumatate. In prezent, jurul lor s-au format echipe politice, „s-au platit aconto-uri politice pentru anul 2012 si s-au consolidat asteptari,” chiar in sanul partidului de guvernamanant. „Si oamenii au dezvoltat atasamente si mandrii locale, oricat de irationale ar fi ele, si au un disconfort sa le spui, de exemplu, ca municipiul lor nu va mai fi capitala de judet”. Pe de alta parte, masura nu ar fi de neocolit: Ungaria si-a pastrat judetele si a creat in acelasi timp si regiuni de dezvoltare pe deasupra lor, ceea ce functioneaza foarte bine – se mai arata in acest comentariu din Evenimentul zilei.

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si membru UDMR exprima pe Hotnews o pozitie calificata politic. Reprezentantul maghiarilor avertizeaza politicos ca UDMR nu va sustine o regionalizare care nu ia in calcul gruparea in aceeasi regiune a judetelor cu populatie majoritar maghiara.
XS
SM
MD
LG