Consilierul preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama pe probleme ruseşti, Michael McFaul a răspuns mai multor întrebări ale şefului biroului Europei Libere de la Washington, Christian Caryl despre relaţiile americano-ruse şi dialogul dintre Washington şi Moscova pe tema respectării drepturilor omului. Un rezumat de la Oana Serafim.
Dialogul americano-rus şi Drepturile Omului
In baza politicii de resetare a relaţiilor dintre Statele Unite si Rusia a fost înfiinţată acum doi ani o comisie bilaterală prezidenţială care să susţină dialogul la nivelul societăţii civile, aducînd laolaltă reprezentanţi ai autorităţilor din ambele ţări şi ai organizaţiilor non guvernamentale. Din partea Statelor Unite această comisie este prezidată de Michael McFaul, consilierul preşedintelui american pe probleme ruseşti şi cel ce a fost nominalizat să fie ambasador la Moscova, iar din partea rusă de Vladislav Surkov, primul adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse.
Ultima reuniune a acestei comisii a avut loc săptămîna trecută, pe 6 si 7 iunie şi potrivit corespondentului nostru s-a discutat despre o gama largă de chestiuni de la drepturile copiilor pînă la politica de imigraţie a Moscovei. In cadrul discuţiilor a fost abordat şi cazul Serghei Magniţki, avocatul rus mort în închisoare în 2009 pentru că nu i s-a acordat ajutorul medical necesar.
Michael McFaul: „Am avut o discuţie foarte lungă despre cazul Magniţki cu reprezentanţii societăţii civile care i-au adresat cele mai dure întrebări domnului Surkov şi altor reprezentanţi ai guvernului rus.”
Oficialii ruşi, spune Michael McFaul au recunoscut că moartea avocatului a fost o tragedie, dar oficialităţile ruse au dat asigurări că au fost adoptate legi şi reglementări care vor duce la evitarea unor astfel de situaţii, ceea ce, pentru unii participanţi la discuţie nu a fost însă suficient.
Administraţia preşedintelui Obama a făcut din politica „resetării” relaţiilor cu Rusia o prioritate a politicii externe a Statelor Unite. Sprijinitorii acestei abordări spun că a adus foloase politicii internaţionale de securitate şi amintesc despre poziţia Moscovei în legătură cu intervenţia NATO din Libia, de sancţiunile adoptate împotriva regimului de la Teheran şi de sprijinul dat de Rusia în operaţiunile logistice pentru Afganistan.
Michael McFaul: „Parte a acestei politici este de a angaja guvernul rus în chestiuni de securitate naţională şi a ne implica cu guvernul rus în probleme ale democraţiei şi drepturile omului. Am încercat în diferite feluri să interacţionăm cu guvernul Rusiei, mai ales prin această grup de lucru”
Oponenţii acestei abordări, printre care şi senatorul republica John McCain, spun că politica administraţiei democrate faţă de Rusia, este „lipsită de realism”. Consilierul preşedintelui Obama, Michael McFaul răspunde, spunînd că discuţiile Washington-Moscova pot fi constructive:
„Am avut şi discuţii sincere.. despre rolul pe care societatea civilă îl poate juca în lupta împotriva corupţiei şi despre rolul presei în aceasta luptă. Si că este nevoie de o presă sănătoasă şi independentă ca unul din cele mai eficeinte instrumente în reducerea corupţiei, vorbind despre cazurile de corupţie din guvern”.
Şi adaugă: „Sunt cu siguranţă multe lucruri pe care guvernul rus le-ar putea face dacă ar lua în serios această chestiune şi asta s-a spus foarte deschis la intîlnirea de săptămîna trecută.”
Corespondentul nostru aminteşte că libertatea presei este din ce în ce mai redusă în Rusia, potrivit tuturor organizaţiilor internaţionale de monitorizare a presei şi că rezultatele în combaterea corupţiei la nivel înalt sunt ca şi inexistente.
In ciuda tuturor acestor probleme importante care persistă, a declarat consilierul preşedintelui Barack Obama pentru Rusia, Michael McFaul, convorbirile dintre Washington şi Moscova pot încă juca un rol în a ajuta guvernul rus să îşi îmbunătăţească politicile în domeniul respectării drepturilor omului. Si că cele doua părţi ştiu că există un dialog, dar şi dezacorduri...