Linkuri accesibilitate

Măciuca lui Băsescu - regionalizarea României (22)


În anii 90, ideea renunţării la judeţe ar fi fost periculoasă (România liberă)


Care sunt explicatiile pentru lansarea in viata publica, in acet moment, a temei regionalizarii Romaniei? La aceasta intrebare incearca sa raspunda Ion M. Ionita, de la Adevarul. Ipotezele lui sunt fie ca democrat-liberalii au interes sa faca un cadou partenerilor de coalitie – Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania - fie ca Traian Basescu intentioneaza totusi sa-l schimbe pe premierul Emil Boc si ii ofera o iesire in postură de mare reformator boicotat de partidele politice. In prima varianta, se porneste de la premiza ca PDL ar fi in corzi si ar urma sa-si cumpere sprijinul pe mai departe al UDMR la guvernare acceptand o regiune mai mica, in care totusi etnicii maghiari sa ramana majoritari – asa cum sunt deocamdata in judetele Harghita, Covasna si Mures.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct



Articolul semnat de Cristian Ghinea in Romania libera remarca o certa evolutie de mentalitate: in anii nouazeci, ideea de regionalizare (este vorba, de fapt, de o reimpartire administrativa a tarii in opt unitati) ar fi fost de-a dreptul periculoasa. Azi, starneste doar discutii despre cum sa fie facuta si in ce masura sa se acorde autonomie maghiarilor.

Intr-o proiectie pe repede inainte, pe care o face Andrei Cornea in revista 22, se merge pana la presupusul epilog al acestei istorii: legea reorganizarii administrative ar fi adoptata si ar urma sa se… impotmoleasca in aplicare sau sa fie amananata sine die.

In acelasi saptamanal, Andreea Pora reaminteste ca aceasta tema, ca si cea a modificarii Constitutiei si a legislatiei electorale de altfel, a figurat dintotdeauna in programul presedintelui Traian Basescu. E drept, regionalizarea atinge un punct nevralgic, pentru ca atenteaza la puterea baronilor locali, a clientelei politice. Aceasta ar fi, o citam pe Andreea Pora, „maciuca pe care Basescu a pregatit-o sistemului ticalosit”. Presedintele „joaca o carte mare: reducerea baronatelor ar fi o prima sansa ca politica romaneasca sa se apropie de normalitate. Cu certitudine insa, pana acolo va curge mult sange politic. Ce vedem zilele acestea este doar inceputul”, se mai spune in acest comentariu din revista 22.
XS
SM
MD
LG