Premierul Greciei, Giorgios Papandreou a promis să remanieze guvernul şi să ceară un nou vot de încredere parlamentului săptămâna aceasta, după eşuarea negocierilor de coalizare cu opoziţia ieri seara, pe fundalul protestelor de stradă ale grecilor nemulţumiţi de austeritatea bugetară. Alexandru Eftode are detalii.
Premierul socialist încearcă să formeze o coaliţie de unitate naţională care să sprijine măsuri de austeritate bugetară şi mai aspre. Măsura este cerută de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru a continua să acorde împrumuturi Greciei şi să salveze de la faliment.
Dar, după câteva ore de negocieri ieri seara, Giorgios Papandreou a spus că negocierile cu opoziţia au eşuat. Principalul partid de opoziţie conservator a spus că ar accepta să intre într-o mare coaliţie, dar fără Papandreou ca premier.
Negocierile au avut loc pe fundalul unei greve generale de 24 de ore şi un protest masiv în faţa Parlamentului de la Atena care s-a adunat să dezbată noile măsuri de austeritate. Grupuri de tineri au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov în cordonul de poliţişti.
În piaţa Sintagma, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor cei mai radicali, pentru a-i îndepărta de baricade. Iar AP relatează că mulţi demonstranţi paşnici din mulţimea de 20.000 de persoane s-au încăierat până la urmă cu tinerii violenţi, încercând să-i scoată din piaţă.
La un an de la primele măsuri de austeritate, Grecia este chemată să adopte luna aceasta un nou program de austeritate pentru perioada 2012-2015 în valoare de 28 de miliarde de euro, dacă doreşte să primească noi tranşe de 110 miliarde de euro din împrumutul salvator al FMI şi UE şi eventual un credit suplimentar.
Pachetul nou propuse de guvernul Papandreou include reducerea şi mai drastică a cheltuielilor bugetare, la un an de la primele măsuri mărirea impozitelor şi privatizarea unor proprietăţi de stat.
Dar până şi câţiva deputaţi din partidul de guvernământ au criticat pe faţă planul, iar unul dintre ei a părăsit fracţiunea socialiştilor marţi, lăsându-l pe premier cu o majoritate de numai cinci voturi în legislativul cu 300 de membri.
Premierul Papandreou, care a discutat situaţia din ţară cu preşedintele Karolos Papulias, a spus că Grecia se află într-un moment de răscruce şi că nu va reuşi să iasă din criză în absenţa consensului naţional.
Economiştii spun că situaţia Greciei este atât de gravă, încât împrumutul luat anul trecut nu va fi de ajuns pentru a calma pieţele. Miniştrii de finanţe din zona euro au discutat marţi la Bruxelles timp de aproape şapte ore noi măsuri de salvare pentru Grecia, dar nu au reuşit să se pună de acord.