Linkuri accesibilitate

Politicul rămâne mai în afara interesului publicului


Nadine Gogu: ,,Putem spune că majoritatea mediilor s-au comportat mai bine decât în campaniile trecute, din punct de vedere al respectării standardelor profesionale și etice”.



Au rămas ceva mai mult de 24 de ore până la sfârşitul campaniei dinaintea turului al doilea al alegerilor locale, care va decide printre altele cine va conduce capitala.
Cum a reflectat presa moldoveană a doua campanie electorală, a întrebat-o Vasile Botnaru pe Nadine Gogu, de la Centrul de Jurnalism Independent
.


Cu Nadine Gogu un bilanț de campanie și despre atitudinea mediilor de informare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct


Nadine Gogu: ,,Mi-ar fi plăcut să afirm că după atâtea campanii pe care le avem în ultimii ani, presa de la noi
Nadine Gogu

învață anumite lucruri când vorbim despre profesionalism, în primul rând. Dar din păcate nu pot să fac acest lucru. Dacă ne referim la campania, care se încheie acum duminică, din păcate același comportament, pe care l-am remarcat și în campaniile precedente.”

Europa Liberă: Asta ar însemna că ziarele, presa, în loc să informeze publicul, viitorii alegători, de fapt fac publicitate politică.

Nadine Gogu:
,,Publicitate politică fac cu certitudine și dezinformează în unele cazuri. Și o fac uneori cu rea credință. Au fost înregistrate mai multe cazuri în care unele ziare au manipulat, au recurs la diverse procedee, au transmis mesaje eronate, cu rea credință, pentru a dezinforma cititorii, pentru a discredita, a defăima anumite persoane implicate în campania electorală.

Oamenii deseori fac referire la: ,,am citit în ziar, așa e corect”, în special în afara Chișinăului, unde dacă o să vadă o dată, de două ori, de trei ori anumite expresii utilizate, o să creadă că asta e ceva care e acceptat, putem să folosim asta.”

Bilanț de campanie cu Nadine Gogu
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct



Europa Liberă: Există cercetări, care să arate dacă publicului place asemenea limbaj agresiv, asemenea comportament al politicienilor? Pentru că presa în sondaje întotdeauna are un scor foarte bun, se situează alături de instituțiile respectate și respectabile în societate. Or, când vine în campanii cu un meniu nu tocmai comestibil, s-ar putea să aibă o notă proastă de la public. Sau nu știm asta?

Nadine Gogu:
,,Cel puțin în Republica Moldova astfel de cercetări nu s-au făcut. Presa este monitorizată sau se fac anumite studii, când e vorba de anumite campanii, de subiecte mai specifice, corupția. Mai puțin se atrage atenția la violență, sau alte subiecte, care iarăși s-ar putea cumva să influențeze percepția. Totuși am urmărit cum reflectă unele posturi nu subiectele neapărat politice, accidente, suiciduri, ș.a.m.d. Și vedem reacții pe forum, vedem reacții pe paginile web ale posturilor respective, vedem că există interes. Lumea accesează, citește mai mult materialele care tratează subiecte mai colorate. Politicul rămâne mai în afara interesului publicului.”

Europa Liberă: De aici vine explicația de ce polittehnologii încearcă să transforme subiectul politic în subiect „horror”.

Nadine Gogu:
,,Ca să prindă. Unul dintre candidați în primul tur la primăria Chișinăului avea conferință de presă, la care nu neapărat aduna jurnaliștii să le povestească ce are de gând să facă, dacă devine candidat, cum va rezolva problemele municipiului, dar spunea: ,,Dacă Zdop și Zdup câștigă Eurovision va primi o anumită sumă de bani din partea partidului nostru”. Și asta era subiectul. Și jurnaliștii înghițeau.”

Europa Liberă: Per total, presa a avut un comportament decent, sau este sub nivelul decenței?

Nadine Gogu:
,,Per total putem spune că majoritatea s-au comportat mai bine decât în campaniile trecute, din punct de vedere al respectării standardelor profesionale, etice în această campanie. Observăm o îmbunătățire și asta bucură. Aș vrea să pun asta și pe seama faptului că o parte din presa pe care noi o monitorizăm a semnat Codul de etică. Sperăm că este o legătură.”
XS
SM
MD
LG