Linkuri accesibilitate

„Să voteze şi morţii, dar să voteze toţi!” (Timpul)


„Rolul politic al etniilor ar trebui să devină tot mai puţin important în R. Moldova” (Iulian Fruntașu/Jurnal de Chișinău).



Ziarul Panorama scrie că în Moldova dispar tot mai mulţi copii. De aceea, mai ales în perioada vacanţei de vară, părinţii ar trebui să fie vigilenţi. Neatenţia părinţilor poate să-i facă pe copii victime ale unor traficanţi de marfă vie. Panorama ia în discuţie recenta supoziţie a agenţiei Stratfor şi anume aceea că disputa dintre Moldova şi Transnistria va fi soluţionată de Moscova şi Berlin.

Ziarul Comunistul ne aminteşte că la 22 iunie 1941 Germania fascistă a invadat Uniunea Sovietică. Comunistul inserează un şir de articole despre cum a fost începutul războiului în Chişinău şi în Moldova Sovietică. O zi tragică, au fost multe victime, iar noi nu avem dreptul să uităm istoria noastră, scrie Comunistul.

Aceeaşi publicaţie scrie că toată ţara aşteaptă să vadă cine va fi învingător în Chişinău. Comunistul publică noi acuzaţii la adresa actualului primar al capitalei. Oponentul său Igor Dodon a depus la Procuratura Generală noi documente care, după părerea candidatului comunist, scot la iveală corupţia din primărie.

Timpul inserează un articol al tinerei scriitoare Moni Stănilă intitulat „Să voteze şi morţii, dar să voteze toţi!” Autoarea constată că „o poveste hilară se tot repetă la alegeri. Cum-necum, ne tot trezim cu străbunii noştri pe listele celor apţi de a se prezenta la vot. Şi în ciuda eforturilor colective, ei nu dispar cum nu dispar nici numele lor la Paştele Blajinilor.

Iar editorialistul Constantin Tănase scrie în Timpul că „comuniştii moldoveni niciodată nu s-au uitat cu ochi buni la foştii deportaţi - victime ale regimului comunist. Voronin a cheltuit sume uriaşe din banii publici pentru a înveşnici memoria ostaşilor sovietici, dar nu a alocat un leu pentru a înălţa un modest monument în memoria miilor de moldoveni deportaţi”.

George Damian constată, în acelaşi ziar, o ciudăţenie: „S-a întors lumea cu susul în jos. La Bucureşti, Eminescu este tăvălit prin noroi, iar la Chişinău comuniştii îl ridică în slăvi”.

În Jurnal de Chişinău puteţi citi un interviu cu consilierul premierului Iulian Fruntaşu, intitulat „Rolul politic al etniilor ar trebui să devină tot mai puţin important în RM”. Fruntaşu spune: „Faptul că partidele de extremă rusă nu au acumulat voturi în fostul scrutin pentru parlament demonstrează absenţa unei aderenţe autentice şi masive a populaţiei nemoldoveneşti la proiectele promovate de partidele menţionate mai sus”.

Petru Bogatu scrie tot în Jurnal că scutul antirachetă de pe teritoriul României schimbă, de fapt, destinul Basarabiei. Republica Moldova este sortită să fie inclusă în sistemul occidental de securitate. Deşi acest lucru nu se vede deocamdată cu ochiul liber, ruşii au pierdut deja irevocabil războiul pentru Marea Neagră şi teritoriile adiacente, scrie publicistul de la Jurnal de Chişinău.
XS
SM
MD
LG