Linkuri accesibilitate

De ce şi-ar dori transnistrenii reintegrarea cu Moldova?


Iurie Leancă

Iurie Leancă: „Până nu demult, Chişinăului i-a lipsit o abordare sistemică şi consistentă în chestiunea transnistreană".


Dobândirea statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană este una din priorităţile politicii externe moldoveneşti, a declarat astăzi ministrul Iurie Leancă la o întâlnire cu presa. Şi desigur, rezolvarea problemei transnistrene, prin reintegrarea regiunii.


Iurie Leancă despre reintegrare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00
Link directIurie Leancă: „Cum să se vrea reintegrarea ţării, dacă procesul de spălare a creierilor şi de dezinformare, şi de intoxicare este unul foarte mare. Eu sunt convins că nimeni din localităţile unde trebuiau să fie construite aceste centre sociale, sau centre de sănătate pe malul stăng, habar nu au că, uite, Guvernul de la Chişinău îi tratează exact cum îi tratează şi pe cei de pe malul drept, că ar fi vrut să cheltuie nişte bani, pe care-i primeşte din afară, dar şi din resurse proprii. Şi vă asigur, dacă ar fi ştiut locuitorii din satele respective, ar fi avut o altă atitudine faţă de problema reintegrării.

Deci, noi până acum, până nu demult, am avut o abordare foarte prost structurată, una lipsită de sistem, de abordare sistemică şi de consistenţă. Şi pe acest motiv am avut, ne-am axat pe anumite elemente, fără a încerca să avem o abordare de ansamblu – începând cu comunicarea cu ei, cu cei din Transnistria. Or, doar pe ONG-urile din Transnistria, care vin aici la noi la anumite conferinţe, sau sunt purtate în afara Republicii Moldova, nu cred că vreo dată vom reuşi să construim acea masă critică, care ne va permite să schimbăm percepţiile acolo.

Doi: de ce ar fi vrut ei până nu demult, chiar şi astăzi să vină şi să se reintegreze în Republica Moldova? Avem noi salarii mai bune? Locuri de muncă mai multe? Condiţii mai deosebite? O altă perspectivă? Nu prea am avut-o, cel puţin cred că nu era una sesizabilă pentru ei.

Deci nu văd alternative pentru acest proces şi acest format care este astăzi. Dar în afară de aceste negocieri, care se poartă cu o anumită ritmicitate, trebuie nu doar să anvizajăm, ci să iniţiăm mult mai multe acţiuni. Şi nu unele din astea de subminare, dar de valorificare a oportunităţilor existente. Şi deseori, sau de regulă într-o manieră transparentă şi una care nu are nici un fel de elemente din astea dosite.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG