Linkuri accesibilitate

Transnistria: un statut special garantat ca parte componentă a R. Moldova


Vicepremierul Eugen Carpov
Vicepremierul Eugen Carpov

Eugen Carpov: „ne-am despărțit cu ideea că asemenea negocieri oficiale sunt strict necesare”.



La Moscova au avut loc consultări privind eventuala reluare a negocierilor oficiale privind Transnistria, în format 5+2. Consultări care s-au încheiat fără nici un rezultat, a declarat vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov, Europei Libere:

In direct cu vicepremierul Eugen Carpov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct


Eugen Carpov: „Astăzi s-a desfășurat runda de consultări în formatul 5+2 pentru soluționarea conflictului transnistrean. Vreau să vă spun că subiectul principal de pe agendă l-a constituit posibilitatea reluării negocierilor oficiale, care, după cum cunoașteți s-au întrerupt în anul 2006. Ședința de astăzi s-a terminat, o decizie finală nu a fost luată.

Runda de la Moscova, consacrată subiectului pe care l-am menționat, urmând să fie continuată. Va fi continuată într-o perioadă pe care urmează să o convenim între toți participanții formatului 5+2. Astăzi ne-am despărțit cu ideea că asemenea negocieri oficiale sunt strict necesare. Decizia urma să fie luată la Moscova pentru că așa a fost înțelegerea noastră. Acum partenerii noștri din Tiraspol nu au avut probabil mandat să adopte o asemenea decizie.

Sperăm că în continuare noi o vom obține și din momentul când vom semna o declarație în acest sens, vom demara procesul formal de negocieri. Iar procesul formal de negocieri înseamnă că vom discuta despre statutul special al Transnistriei ca parte componentă a Republicii Moldova, stat suveran, teritorial integru în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internațional.”

Europa Liberă: Înainte de reluarea negocierilor iar s-au auzit controverse în jurul statutului Transnistriei. Ați simțit o poziție mai rigidă, mai flexibilă din partea lor?

Eugen Carpov:
„În primul rând, toți participanții care au fost prezenți astăzi la masa de negocieri, - mă refer atât la mediatori, Federația Rusă, Ucraina, OSCE, cât și observatorii UE și SUA - unanim au reconfirmat poziția care constă în următoarele: Transnistria trebuie să beneficieze de un statut special garantat ca parte componentă a Republicii Moldova. Deci, asta este piatra de temelie de la care trebuie să pornim următoarele negocieri. Trebuie să vă spun ca în aceste negocieri nu am intrat. Vom intra doar când vom avea decizia de reluare a procesului formal.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG