Linkuri accesibilitate

Primărie neputincioasă


Iulian Ciocan

Ofensiva necruţătoare a noilor moldoveni a spulberat în ultimii ani mai multe clădiri istorice.Foarte multă lume e nemulţumită şi chiar şocată de demolarea vechiului oficiu poştal din centrul capitalei care era un monument istoric. Şi pe bună dreptate. Asemenea clădiri sînt foarte puţine în Chişinău, iar ofensiva necruţătoare a noilor moldoveni a spulberat deja în ultimii ani multe din aceste relicve. Distrugerea, fără menajamente, a primului oficiu poştal din Chişinău e o dovadă clară că această ofensivă continuă.

Mult mai gravă decît pofta nesăţioasă a noilor demolatori este ciudata incapacitate a autorităţilor de a opri excavatoarele nărăvaşe. Neputinţa asta alimentează mari suspiciuni. Iată, bunăoară, Jurnal de Chişinău scrie că businessul, în cîrdăşie cu autorităţile, distruge centrul istoric al capitalei. Nu voi fi la fel de categoric, dar şi impresia mea e că lucrurile aici arată rău de tot.

Vasăzică, primăria susţine că a autorizat doar demolarea unei anexe de lîngă clădirea veche. Mai mult şi această autorizaţie cică a expirat demult. Iar acum biata şi neputincioasa primărie a sesizat procuratura şi inspecţia de stat în construcţii, dar fără nici un efect. Poezd uehal! Vechiul oficiu poştal a fost spulberat.

În mod normal, se iscă două întrebări. Dar de ce, mă rog, demolatorii au distrus mai mult decît le permitea autorizaţia? Şi cum e posibil să nu fie pedepsit cineva care demolează mai mult decît i se permite? Eu unul tare aş vrea să văd ce anexă figura în autorizaţia primăriei. Aştept ca primăria să ofere presei acest document, să vedem şi noi cum stau lucrurile în realitate.

Povestea asta are ceva miraculos-năstruşnic. Nu poate sărmana primărie să oprească excavatoarele, deşi vrea din răsputeri. Aşa stînd lucrurile, toţi contribuabilii iubitori de relicve ar trebui să se întrebe: dar ce fel de primărie este aceea care nu poate păstra o casă ocrotită chipurile de stat. Chiar nu există mijloace prin care o primărie să păstreze un monument istoric?

Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, sfîrşitul clădirii a fost prefigurat chiar de autorizaţia de demolare a anexei pe care primăria însăşi a eliberat-o. Iese că primăria a luptat cu propria ei creatură şi... a pierdut.

Ei bine, acum clădirea e demolată. Şi ce face primăria mai departe? Se resemnează şi eliberează în continuare autorizaţii de demolare a anexelor de prisos? Dar noi, locuitorii oraşului, ce facem? Stăm şi ne uităm impasibili cum clădirile istorice dispar?

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG