Linkuri accesibilitate

Relațiile româno-maghiare (România liberă)


Cazul Băsescu-Regele Mihai și o admonestare a lui Gabriel Liiceanu (Adevărul).Evenimentul zilei
a postat aseara pe pagina electronica o stire despre acutizarea tensiunilor dintre premierul moldovean Vlad Filat si presedintele interimar Marian Lupu. Neintelegerile ar fi escaladat dupa ce s-a aflat ca premierul ar fi avut o discutie cu presedintele roman Traian Basescu. Marian Lupu sustine ca Filat ar avea intentia de a-i lua locul fostului sef al statului, Vladimir Voronin. Vicepresedintele democratilor, Vlad Plahotniuc a declarat, la randul sau, ca Filat si-a marturisit cu ani in urma admiratia fata de prestatia de lider a lui Voronin – se mai relateaza in stirea din Evenimentul zilei.

Filosoful Gabriel Liiceanu este admonestat in editorialul editiei centrale a ziarului Adevarul pentru ca nu s-a exprimat in favoarea regelui Mihai in legatura cu afirmatiile recente ale presedintelui Traian Basescu. Acesta din urma a spus intr-o emisiune de televiziune ca abdicarea Regelui Mihai I, in 1947, ar fi tradat interesele nationale. Sabin Orcan, care semneaza comentariul din Adevarul, reproduce cuvinte pline de miez scrise cu ani in urma de Liiceanu, si care revalorizau ideea de monarhie in general. In logica jurnalistului, filozoful format la scoala lui Constantin Noica ar fi fost dator sa intervina acum si s-ar face vinovat de tacerea din ultimele cinci zile. Motivul e lesne de presupus: Sabin Orcan in considera pe Liiceanu suporter al presedintelui Traian Basescu – se mai arata in acest articol.

In Romania libera, Tom Gallagher readuce in discutie un subiect care a facut prima pagina mai ales saptamana trecuta: relatiile romano-maghiare, dupa lansarea intentiei puterii de la Bucuresti de reorganizare teritoriala a Romaniei. Comentatorul considera ca Ardealul este supus, in acest moment, la o dubla presiune: una dinspre Ungaria, unde unii oficiali (intre care vicepremierul) si unele publicatii s-au lansat in atacuri de tip nationalist, sovin, antiromanesc.

Cealalta presiune vine chiar din Romania, unde deopotriva politicieni si jurnalisti „dâmboviteni” fac acelasi lucru. Ce ar trebui luat in considerare in acest moment si in Romania si in Ungaria este ca Uniunea Democrata a Maghiarilor se afla la guvernare de multi ani si acest lucru a contribuit la si garanteaza intr-un fel stabilitatea relatiilor interetnice din tara. In sfarsit, articolul formuleaza un fel de avertisemnt pentru FIDESZ, partidul premierului ungar Viktor Orban: daca acest discurs nationalist antiromanesc este intretinut din ratiuni electorale, Orban va avea de pierdut enorm la un moment dat, se mai arata in Romania libera.
XS
SM
MD
LG