Linkuri accesibilitate

Polonia: a patra țară post-comunistă care preia conducerea UE


Polonia a descoperit că în sânul UE era contraproductiv să fii considerat un continuator al Războiului rece.



Polonia preia de vineri preşedinţia prin rotaţia a Uniunii Europene. Încă șase luni prielnice ţărilor din vecinătatea estică, Varşovia fiind unul din arhitecţii Parteneriatului estic. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak.

Polonia este cel mai mare nou membru al Uniunii Europene şi în ultimii ani a făcut o tranziţie remarcabilă, de la ţara care crea numai probleme, la unul din cei mai solizi membri ai Uniunii. Cu câţiva ani în urmă, Polonia provoca tot felul de lupte interne, fără nici o şansă de succes, fie pentru a schimba definiţia vodkăi, avantajând astfel producţia internă, fie pentru a schimba ponderea ţărilor membre în procesul de luare a deciziilor. Iar adversarul favorit era, atunci, Germania

Maciej Kaczynski, analist politic la Centrul pentru Studii Europene de la Bruxelles, este de părere că au fost ani proşti pentru Polonia care reuşise să se marginalizeze în sânul Uniunii Europene. Cea mai dură perioadă a fost între 2005 şi 2007, anii când la conducerea Poloniei s-au aflat fraţii Kaczynski, liderii Partidului conservator-naţionalist al Legii şi Justiţiei.

Situaţia a început să se schimbe în 2007, când la putere a venit Partidul Liberal al premierului Donald Tusk, care a dus o politică pragmatică, încercând să refacă relaţiile nu numai cu cele mai puternice ţări din Uniunea Europeană, Germania şi Franţa, dar şi cu parteneri din afara Uniunii , cum ar fi Rusia.

Tusk a încercat mai ales să estompeze retorica anti-germană, care dominase perioada Kaczynski, stabilind relaţii deosebit de cordiale cu cancelara Angela Merkel.

Astăzi, Polonia şi Germania se consultă în multe probleme legate de viitorul Uniunii Europene, remarcă Bartek Nowak, director executiv al Centrului pentru relaţii internaţionale dela Varşovia.

Guvernul Tusk s-a concentrat şi pe îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, o relansare al cărui motor era tot pragmatismul premierului polonez, remarcă Bartek Nowak. Polonia a descoperit că în sânul Uniunii Europene era contraproductiv să fii considerat un continuator al Războiului rece. Mai ales în relaţia cu Rusia, un partener strategic pentru mulţi membri importanţi ai Uniunii europene. Aşa că apropierea de Moscova a adus Poloniei, de exemplu, şi o apropiere de Franţa care consideră Rusia un partener foarte important.

Prestigiul Poloniei a crescut însă simţitor în anii crizei financiare şi economice, criză prin care Polonia a trecut mult mai bine decât mulţi alţi membri, fiind una din puţinele economii care a continuat să crească.

Între timp şi polonezii sunt mult mai înclinaţi să creadă că aderarea la Uniunea Europeană a fost în avantajul ţării:
Polonia este a patra ţară fost-comunistă care preia preşedinţia Uniunii Europene după Slovenia, Cehia şi Ungaria.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG