Linkuri accesibilitate

Presa și mobilizarea în jurul în jurul unei agende emoționale (H.R. Patapievici/Adevărul)


Opinii despre frustrările diplomației ruse (România liberă).Un rezumat al suitei de reactii declansate de afirmatiile presedintelui Traian Basescu despre regele Mihai I, care ar fi tradat interesul national abdicand in 1947, apare astazi pe portalul de stiri Hotnews. Intelesul dat acestei sinteze semnate de Cristian Pantazi este ca Romania si presedintele Traian Basescu au ratat cu acest prilej putinele sanse de a reconstrui un dialog diplomatic si o relatie normala cu Rusia.

Posibila vizita a lui Serghei Lavrov la Bucuresti nu va mai avea probabil loc, renegocierea favorabila a pretului gazelor nu va mai fi posibila. In schimb, arata Pantazi, o Romania castiga o pozitionare si mai ferma in Republica Moldova, ca aparatoare a integritatii teritoriale si sustinatoare a proiectiei europene. Seful statului roman si-ar putea consolida la randul sau pozitia in randul electoratului rusofob din Romania.

Si totusi, de ce este atat de frustrata Moscova de declaratiile presedintelui Traian Basescu, care a marturisit ca ar fi dat acelasi ordin de trecere a Prutului, ca si mareșalul Ion Antonescu. La aceasta intrebare incearca un raspuns editorialul semnat de Cristian Campeanu in Romania libera. Autorul reaminteste ca, desi a criticat pozitia presedintelui fata de Regele Mihai, e de acord cu cele spuse despre Antonescu. Rusia nu are motive sa reactioneze atat de violent cum a facut-o, incercand sa intimideze autoritatile de la Bucuresti, pentru ca adevaratul vinovat de ofensiva lui Hitler in Europa a fost Stalin si Moscova stie bine acest lucru. Rusii sunt frustrati, crede Cristian Campeanu, pentru Romania are o influenta tot mai mare asupra Republica Moldova, joaca un rol in crestere la Marea Neagra si nu in ultimul rand pentru ca gazduieste scutul american antiracheta. Prin liderul social-democrat Victor Ponta, care a apreciat drept corecta reactia dura a Moscovei la declaratiile lui Basescu, editorialistul Romaniei libere crede ca optiunile opozitiei din Romania nu mai sunt un secret pentru nimeni.

Intr-un inteviu acordat ziarului Adevarul, Horia Roman Patapievici acuza astazi presa ca ii mobilizeaza pe romani in jurul unei agende emotionale, incitandu-i in loc sa-i invite la dezbatere. Comunismul ar fi una din cauzele acestei stari de fapt, dar explicatia nu inseamna si solutie. Intrebat daca monarhia ar putea fi o solutie pentru România, Patapievici nu raspunde frontal, dar aminteste momentul de mare emotie al revenirii Regelui Mihai in România in 1993 si, in acelasi timp, atrage atentia ca aceasta ar fi o solutie de redresare de sus in jos, ceea ce poate fi intotdeauna o iluzie.
XS
SM
MD
LG