Linkuri accesibilitate

Pe contrasens, spre Rusia


Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: Alternativa pieţei ruse pentru producătorii moldoveni de fructe şi legume – România.


Federaţia Rusă a anunţat că va mări cota produselor agricole pe care le va importat din Republica Moldova şi Radio Europa Libera a vrut să afle ce anume înseamnă acest lucru, concret, pentru fermierii moldoveni. Vasile Botnaru i-a adresat întrebarea analistului economic de la Chișinău, Iurie Gotişan.


Un punct de vedere de Iurie Gotişan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link directIurie Gotișan: „Consumatorii ruşi sunt fideli produselor moldoveneşti şi ţin şi la calitatea şi inofensivitatea acestora, asta pe de o parte. Pe de alta parte, probabil că din cauza intemperiilor climaterice, în special a secetei care bîntuie prin mai multe regiuni, autorităţile din Rusia se aşteaptă ca roada de fructe şi legume să fie mult mai mică, asta la o cerere net superioară a pieţei. În plus, trebuie să evidenţiem şi efortul autorităţilor de la Chişinău în acest sens. Or, vizita avută de către ministrul agriculturii la serviciul rusesc „Rosselhoznadzor” şi cel al economiei la Moscova au fost anume, cred eu, să readucă volumele de produse agro-alimentare, în special de fructe şi legume, la cotele care au existat pînă în 2006.”

Europa Liberă: Dar e o mișcare pe contrasens, dacă ne amintim că anul trecut Moscova a interzis unui număr de peste 100 de firme din Moldova să-și exporte producția.

Iurie Gotișan: „Fără îndoială că piața Rusiei este şi va fi o piața importantă pentru exporturile agricole moldoveneşti, inclusiv a fructelor şi legumelor. Cred eu, exportatorii și producătorii moldoveni ar trebui să facă tot posibilul pentru a depăși piedicile, oricare ar fi natura acestora. Paradoxal sau nu, dar cerinţele de conformitate şi calitate a acesteia nu sunt identice cu cele pe care le condiţionează piaţa UE. Bine, asta nu înseamnă că putem exporta producţie de o calitate mai inferioară. Motivul invocat de Moscova în vara lui 2010 a fost anume că fructele şi legumele moldoveneşti conţin nitraţi şi alte substanţe toxice. Motiv care de fapt a fost respins de către autorităţile de la Chişinău atunci, dar care la rîndul au exclus mai tîrziu din lista exportatorilor vreo 20 de firme, fapt ce a mulţumit într-un fel sau altul autorităţile din Rusia.

În tot cazul, piaţa rusească rămîne a fi pe potriva exportatorilor moldoveni. Spre exemplu, în primele 4 luni ale lui 2011, Moldova a exportat legume şi fructe în valoare totală de 70 milioane dolari, o creştere cu peste 30% faţă de anul 2010 şi asta mai mult pe seama pieței din Federația Rusă. Mai mult, în jur de 30% din aceste exporturi sînt destinate anume pieţei din Rusia. Sigur că creşterea exporturilor va bucura cel mai mult gospodăriile agricole care deţin suprafeţe încă mari în cultivarea fructelor şi legumelor. Micii fermieri, care se confruntă cu lipsa unor puncte locale de achiziţie a produselor agricole, vor avea de cîştigat.”

Europa Liberă: Ce lecții au învățat producătorii și exportatorii moldoveni din interdicțiile impuse de piața rusească?

Iurie Gotișan: „În linii mari, Guvernul de la Chişinău a luat la serios intenţiile de acum un an a Rusiei, precum şi cele de acum 5 ani, instituind mai multe filtre de control din punct de vedere fitosanitar a producţiei agricole. S-au făcut şi unele eforturi care au avut ca scop diversificarea pieţelor de desfacere a produselor fitosanitare, şi anume pe pieţele din Ucraina şi Belarus. Însă pînă la urmă nu fost clar cît de eficiente s-au dovedit aceste eforturi, deoarece chiar anul trecut mai mulţi producători agricoli au semnalat pierderi, inclusiv rămînînd cu producţia alterată. În acelaşi timp, de ce nu s-ar insista mai mult pe piaţa românească, care în opinia mea este o piaţă destul de prolifică, mai ales că între cele două state există un acord de regim special pentru exportul producţiei sensibile sau uşor alterabile, cum sînt fructele şi legumele. Rămîne doar, în opinia mea, vama să fie mai cooperantă, iar producătorii, în special cei mici, vor avea doar de cîştigat în acest sens.”
XS
SM
MD
LG