Linkuri accesibilitate

O coaliție largă nu poate exclude comuniștii


Fostul premier Ion Sturza
Fostul premier Ion Sturza

Ion Sturza: „coarda este într-atât de tare întinsă că riscă să crape chiar până la finele verii.”



Fostul premier, Ion Sturza este pesimist în legătură cu şansele de coabitare armonioasă a partidelor din alianţa de guvernare şi depăşire a blocajului prezidenţial. Intervievat de Vasile Botnaru, el şi-a explicat pesimismul prin răbufnirea în public a divergenţele din sânul Alianţei:

Europa Liberă: Cum caracterizați situația din interiorul Alianței, care nicidecum nu poate rezolva probleme curente dar nici probleme de strategie?

Ion Sturza:
„După cum știți, eu întotdeauna am fost optimist atunci când am vorbit despre Alianță, de data asta din pacate nu pot fi în aceeași măsură optimist, deoarece lucrurile devin tot mai complicate. Ultimele evenimente au scos la iveală ceea ce era cunoscut în interiorul Alianței, o agendă politică total diferită la partidele componente ale acestei alianțe.

Unul vrea cu tot dinadinsul să ne ancoreze în trecut, deși eu recunosc că ar trebui să discutăm problemele din istoria noastră curentă sau cea mai îndepărtată. Alții vor să-și păstreze cu tot dinadinsul schemele și avantajele economice fără de a lua în considerație necesitatea de a se ajusta la interesele tuturor membrilor Alianței. Al treilea parcă are, aparent, o agendă politică și de reforme, dar confundă PR-ul de partid și personal cu acțiunile concrete.

Nemaivorbind că toate aceste agende sunt doar de față la Chișinău, dar în mare măsură sunt inspirate din afara țării. Lipsa unui proiect politic care ar uni membrii Alianței mă face să cred că coarda este într-atât de tare întinsă că riscă să crape chiar până la finele verii.”

Europa Liberă: Asta nu e o coardă de contrabas care poate fi înlocuită. Ce soluții există, de exemplu un președinte atotnorodnic?

Ion Sturza:
„S-o luăm pe rând. Cea mai puțin probabilă soluție este să se găsească un consens cvasi-general între toate partidele prezente în Parlament pentru un guvern de salvare națională, care, așa cum am sugerat mai înainte, ar soluționa problemele fundamentale legate de sistemul politic, sistemul constituțional și așa mai departe, o înțelegere mai largă, în care ar fi, bineînțeles, un element – alegerea președintelui.”

Europa Liberă: Cu comuniștii?

Ion Sturza:
„Bineînțeles. Comuniștii nu pot fi excluși din această ecuație de coaliție largă. Este puțin probabilă deoarece atunci când vorbim despre alegerea unui președinte, aparent toți vorbesc despre soluții frumoase, cum ar fi un președinte independent, dar fiecare ține minte ori presedintele din formațiunea sa ori un președinte care ar fi putut fi ușor manipulabil sau dependent material sau spiritual de cineva din lideri sau chiar din partide.

Asta este o iluzie, o pistă falsă la momentul actual acest președinte independent. Mai mult ca atât, ajungem până la niște situații anecdotice, aflu ca unul dintre cei care se vede președinte independent în Republica Moldova chiar a visat o capitală și s-a prezentat la curte, mă rog.”
XS
SM
MD
LG