Linkuri accesibilitate

9.07 - Turism după modelul Turciei


D. Matei Agaton: Turcia s-a inspirat după modelul românesc al anilor ʼ70...



9 iulie 2001

Turism după modelul Turciei.

Interviul săptămînii (Reporter: Andrei Manolescu)

Invitat: Dan Matei Agaton, ministrul turismului.

Europa Liberă: Domnule ministru, aţi luat recent unele măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei turismului de pe litoral. Ce efecte au aceste măsuri ?

D. Matei Agaton:
„Am început o acţiune pe care am intitulat-o SOS Litoral, am început încă din luna februarie, iar din acea perioadă şi pînă acum şi acest lucru îl voi face pînă la sfîrşitul sezonului, la fiecare 10 zile, 2-3 zile am fost şi voi fi pe litoral. Eu cred că efectele comensurabile, din mai multe puncte de vedere: odată cu ochiul liber pentru că cine ştia exact ce se întimplase în zona plajelor, în zona hotelurilor în ultimii 3 - 4 ani, poate să facă acum cu uşurinţă să simtă schimbarea.

Acea schimbare constă într-un vast program de reabilitare, de modernizare atît a hotelurilor de pe litoral cît şi a situaţiei plajei şi mai ales a calităţii serviciilor pe care le oferim turiştilor. Spun că este comensurabil pentru că am deja perimele veşti bune noi toţi: pe relaţia Germania, firma Condor Neckermann, al treilea tur operator german, am dublat numarul de turişti germani în aceasta vară pe litoral. Pentru Franţa avem o creştere de 58 % faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.”

Europa Liberă: Să înţeleg că trebuia ca ministrul turismului să se ocupe personal de activităţile de pe litoral, ca să se întîmple aceste lucruri ?

D. Matei Agaton:
„Cred că a fost o acţiune bine venită, de intervenţie autoritară, fermă, chiar cu accente de duritate atunci cînd a fost cazul pentru ca lucrurile să intre în normalitate.” [...]

Europa Liberă: As reveni la comparaţia cu Turcia. Acolo, pentru a dezvoltarea sectorului serviciilor turistice sunt scutite de impozite. S-ar putea face şi la noi asemenea lucruri, s-ar putea lua o asemenea măsură?

D. Matei Agaton:
„Turcia a lansat în urmă cu 20 de ani un vast program de încurajare a turismului care a dat nişte rezultate de excepţie, înregistrîndu-se un boom economic în turism. Ei au început de fapt inspirîndu-se după modelul românesc al anilor ʼ70, cînd au fost construite cele opt staţiuni turistice pe litoralul Mării Negre, în Romania. De acolo pornind, de la experimentul românesc au scos conceptul Antalya, în care într-adevar s-au dat facilităţi extrem de importante pentru atragerea capitalului, iar rezultatele sunt pe măsură.”

Europa Liberă: Iar acum noi reînvăţăm de la ei ?!

D. Matei Agaton:
„Asa e viata! Eu am declarat că nu am nici un fel de..., cum să vă spun, reticenţă în a spune că am învăţat foarte mult din ceea ce se face în Turcia... chiar în prima săptămînă din al doilea mandat am solicitat un pachet legislativ integral privind ceea ce se întimplă acolo. Nu putem să preluăm şi nici nu cred că e bine să preiei asa automat totul. Incercam să le adaptăm la ceea ce există.” [...]

Europa Liberă: Agroturismul am înţeles că merge din ce în ce mai bine. Puteţi să-mi comentaţi acest lucru ?

D. Matei Agaton:
„Agroturismul a mers foarte bine începind cu anul 1995, cînd am scos o lege prin care era încurajată această participare a gospodăriilor ţărăneşti în ceea ce priveşte turismul. Acum am terminat un proiect legislativ, vom vedea dacă va fi ordonanţă de urgenţă prin care reintroducem facilităţi care au dispărut în ultimii patru ani şi printre care principala este scutirea de impozite pe venit pe o perioada de 10 ani de catre cei care au curajul să intre într-o activitate de acest tip. Eu cred că dacă această lege va fi aprobată de guvern şi apoi de către parlament va avea efecte directe şi aştept o dublare a numărului gospodăriilor ţărăneşti, a pensiunilor turistice şi a fermelor agroturistice pentru o perioadă de un an.
XS
SM
MD
LG