Linkuri accesibilitate

„Abecedar” pentru politicienii moldoveni


Valeriu Vasilică şi Leonid Litra
Valeriu Vasilică şi Leonid Litra

Punct şi de la capăt: cu Vasile Botnaru, Leonid Litra şi Valeriu Vasilică.


Am să recurg la o constatare politologică trivială: luna iulie îşi justifică numele. Spiritele se încing exact ca într-un cuptor, numai că fără noima abecedarică, - „mama pâine albă coace, noi cântăm duios”, - ci mai mult în van, ca şi pălălaia din pădurile ruseşti, ori din California, înghiţind totul de-a valma şi lăsînd în urmă doar scrum. Dacă vi se pare exagerat de apocaliptică comparaţia, deschideţi televizorul sau convocaţi vecinul la un pahar de vorbă şi veţi confirma propria senzaţie că ne cam jucăm cu focul, călare pe butoiul cu pulbere. „Tata fluiere ne face” ca noi să cântăm duios ,,pentru pace, pentru pace mulţumim frumos” scria poetul abecedăreşte, de fapt încă abăvăgădăreşte…


Punct şi de la capăt: cu Vasile Botnaru şi invitaţii săi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:59 0:00
Link direct



Aşadar astăzi trecem în revistă cele mai recente evoluţii de pe scena politică împreună cu politologul Leonid Litra, vicedirector pe cooperare internaţională la Institutul pentru dezvoltare şi iniţiative sociale „Viitorul”, şi cu directorul Agenţiei de ştiri Info-PrimNeo, Valeriu Vasilică.

Europa Liberă: A fost o săptămână încărcată. Premierul Filat a început consultări cu societatea civilă, cu exponenţii oamenilor gânditori şi, cum s-a exprimat dânsul, ,,a celor care vor binele Republicii Moldova”. Gestul, probabil, a născut nişte sentimente de gelozie, partenerii de Alianţă în anumite situaţii dau semne de nelinişte. În consecinţă vedem blocaje, dar şi nişte progrese minime pe anumite direcţii. Bunăoară, avem deja primar legitim la Chişinău, mai mult sau mai puţin este clar cum va funcţiona administraţia capitalei. În acelaşi timp, contestatarii primarului şi ai alegerilor locale s-au activizat şi mai mult şi prin mesagerul comuniştilor, Sergiu Sârbu, se promit surprize în toamnă. Eu presupun, aşa mi-am făcut eu calcul, atunci când consumatorii de apă caldă şi căldură vor primi prima factură. Domnule Vasilică, Dumneavoastră cum aţi văzut această săptămână?

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică: ,,Săptămâna, cum aţi spus şi Dumneavoastră, a fost marcată de acele consultări. Mergând un pic mai înainte, aş zice că geloziile erau aşteptate. Mie mi s-au părut foarte potrivite aceste consultări, de fapt, unica acţiune posibilă înainte de convocarea unor alegeri, atunci când societatea, ţara se află într-un impas. Şi ţara noastră, şi societatea, şi fiecare dintre noi ne aflăm într-un impas politic.”

Europa Liberă: Dar, formal vorbind, premierul Filat nu ştie oare starea de spirit sau problemele pe care le are societatea şi fiecare segment în parte?

Valeriu Vasilică: ,,Mie mi se pare că el a făcut consultările nu pentru a se clarifica mai mult - am impresia că el ştie suficient, ştie tot ceea ce trebuie să ştie un premier. Am impresia că aceste consultări au scopul să clarifice relaţiile în Alianţa de guvernământ. După aceste consultări, acţiunile aşteptate ale premierului ţin anume de relaţiile din interiorul Alianţei, şi nu din ţară.”

Europa Liberă: Domnule Vasilică, vi se pare credibilă ipoteza că după aceste consultări, premierul Filat va revendica poziţia de lider naţional incontestabil?

Valeriu Vasilică: ,,Da, am impresia că unul din scopurile principale anume aceasta a fost. Intenţia lui se pare e reformatarea Alianţei, sau reaşezarea pretenţiilor, pe care le poate înainta fiecare componentă. Oricum, a fost un scrutin general, fiecare dintre cele trei componente a avut un rezultat. Pe fundalul unor pretenţii, care lui Filat i se par exagerate din partea partenerilor de Alianţă, cred că el vrea să-şi vadă locul şi poziţia în societate – câtă autoritate, câtă pondere are el şi formaţiunea lui, ca să poată înainta condiţii, ca răspuns la condiţiile pe care le-au pus până acum Partidul Liberal şi Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Domnule Litra, sunteţi de acord cu această versiune?

Leonid Litra
Leonid Litra: ,,Asupra acestor consultări a planat un fel de suspiciune, dacă nu este o chestiune decorativă. Impresia mea este că nu este o chestiune decorativă. Dialogul cu societatea civilă trebuie să fie o constantă şi aceste consultări sunt mereu binevenite. Cei care fac parte din societatea civilă trebuie să vadă această oportunitate, nu doar de a răspunde celor care solicită aceste consultări, dar de a promova agenda, de care este interesată societatea civilă. Doar astfel îţi poţi promova agenda pe lângă discuţiile care au loc pe subiectele cumva impuse de ei. Şi asta anume am făcut la întâlnirea cu premierul. Mergând dincolo de agenda societăţii civile şi cele discutate, este clar că există un blocaj şi s-a făcut poate apel la această măsură pentru a legitima sau a găsi unele soluţii şi a le legitima. Este cumva o modalitate de a întări o anumită poziţie sau de a înrădăcina un model, un gând, un sistem.”

Europa Liberă: Adică, cum se spune în Moldova, s-a duplit ceva şi premierul vrea cu ajutorul societăţii civile să debuşoneze această situaţie?

Leonid Litra: ,,Într-un fel da. Vreau să vă spun că am fost întrebaţi inclusiv de conflicte foarte politice, să spun eu. De exemplu, de relaţia din Alianţă, resetarea Guvernului, tot felul de scenarii, toate care sunt în vogă. Societatea civilă a avut cât de cât, aş spune eu, cel puţin la reuniunea la care am participat, o poziţie bazată pe consens mai mult sau mai puţin comună. Trebuie să existe o deblocare şi nu o resetare pentru că altfel, dacă privim lucrurile mai profund mergem spre o „ucrainizare” a Republicii Moldova. Când spun acest termen am în vedere faptul că există blocaje la toate nivelele. Ne amintim că în Ucraina exista blocaj între Preşedinţie şi Guvern, între Preşedinţie şi Ministerul de Externe ş.a.m.d., lucruri care au generat o oboseală a partenerilor străini, a partenerilor europeni. Şi am văzut miercuri că partenerii europeni încă n-au obosit de Republica Moldova, dar există o...”

Europa Liberă: N-au obosit suficient.

Leonid Litra: ,,N-au obosit suficient, asta am vrut să spun.”

Europa Liberă: Premierul Filat, cel puţin asta rezultă din întrevederea la care am participat, lasă posibilitatea pentru o resetare, sugerând că poate e chiar posibilă rescrierea, reaşezarea Alianţei. Domnule Vasilică, Dumneavoastră ce vă spune intuiţia? S-ar putea întâmpla acest lucru? Ca o soluţie de prevenire a destrămării.

Valeriu Vasilică şi Leonid Litra
Valeriu Vasilică: ,,În Republica Moldova totul este posibil. Nu cred că ceilalţi doi aliaţi vor accepta reaşezări. Asta ar însemna, în viziunea premierului Filat, mai multă influenţă pentru partidul său şi mai puţină pentru partidele aliate, ca să zic aşa. Lucrul ăsta poate fi intuit din comportamentul postelectoral al celor trei formaţiuni, pentru că aşa şi nu au găsit posibilitate sau capacitate, sau voinţă să scrie acel acord de colaborare la nivel local, de creare a alianţelor la nivel local. Şi dacă la centru această înţelegere nu a avut loc, în teritorii la nivel de consilii locale săteşti, orăşeneşti, municipale, raionale au loc confruntări – deschise, sau nedeschise, mai puţin sângeroase, sau sângeroase de tot.”

Europa Liberă: Dar şi aranjamente.

Valeriu Vasilică: ,,Aranjamentele de nivel local. Şi poate într-o anumită măsură sunt explicabile şi justificate, pentru că comunitatea acelui sat sau acelui raion anume o astfel de voinţă politică şi-a manifestat – a ales exact în raportul în care i-a ales.”

Europa Liberă: Deci, asta vreau să vă întreb: nu cumva în raioane soluţiile se găsesc mai simplu atunci când nu vin directivele de la centru?

Valeriu Vasilică: ,,Cred că este jumătate din răspuns, pentru că până la urmă am eu impresia că de la centru vin directivele. Ele nu sunt direct afişate. Amintiţi-vă, Mihai Ghimpu spunea, se pare de la Râşcani consilierii locali vor fi pedepsiţi pentru că au votat un preşedinte al PLDM-ului, mi se pare. Dacă indicaţiile au fost până atunci, sau după aceea, nu contează, pentru că toată lumea din PL din teritoriu trebuie să fie atentă ce se spune indirect, dacă nu chiar direct din conducere. Aceasta este disciplina de partid.”

Europa Liberă: Domnule Litra, ce se întâmplă cu acest angrenaj, sau ambreiaj partinic?

Leonid Litra
Leonid Litra: ,,Aş spune că în relaţia centru-periferie în lumea partidelor politice există o ruptură. Este o relaţie mai degrabă medievală, în care boierii locali îşi fac lucrurile aşa cum văd ei şi cei de mai sus sunt observatori. Am ajuns în acest moment, în care într-adevăr alianţele, probabil, se vor face individual în fiecare raion la nivel local. Şi este un semn nu foarte bun pentru că procesul devine incontrolabil. Nu este controlat, cel puţin ghidat la nivel central. Iar centrul partidelor de multe ori nu poate obiecta celor din teritoriu pentru că au făcut o alianţă sau alta anume din considerentul că ei au nevoie de aceste teritorii în campaniile pentru parlamentare. Şi există acest şantaj acceptat de către centru, pentru că ştiu că liderii locali sunt cei care vor trebui să avanseze platforma acestui partid în parlamentare. Din acest considerent există o problemă între centru şi teritoriu şi asta este văzut. Chiar în alegerile locale s-a văzut, dacă vreţi. Atunci când în alegerile locale finanţarea trebuie să fie în cea mai mare parte la nivel local pentru că ei se aleg pe ei, chiar dacă sunt membri ai unui partid. Majoritatea partidelor au venit cu bugete pentru campaniile locale de la centru.”

Europa Liberă: Fostul premier Ion Sturza declara într-un interviu pentru Europa Liberă că au ieşit în vileag şi mai mult diferenţele de agende, adică incompatibilităţile, concluzionez eu, devin mai multe decât compatibilităţile. Şi vedem că pe fundalul imposibilităţii de a cădea la pace în privinţa alianţelor în raioane sunt scoase pe faţă subiecte ca trecerea prin rampă a deputaţilor, privilegiul de a călca pe covorul roşu, aşternut pe scări, lucruri care unui spectator chiar i-ar putea părea ridicole. Cum se explică aglomerarea acestor „incompatibilităţi”?

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică: ,,S-ar putea să fie nişte acţiuni care anticipează altele, mult mai importante şi poate trebuie să revenim aici la reformatarea actualei Alianţe. Poate trebuie să ne amintim că încă nu este ales preşedintele ţării şi încă planează pericolul, să zic eu aşa, al alegerilor parlamentare. Se pare că fiecare dintre componentele Alianţei, ca să nu mai vorbim de opoziţie, are această perspectivă în vizor.”

Europa Liberă: Sabia lui Damocles?

Leonid Litra
: ,,Da. Aşa sau altfel alegerile locale au luat sfârşit, ele nu mai contează atât de mult, lucrurile s-au aşezat, fiecare şi-a văzut ponderea. A văzut pe ce poate conta, de acum această pondere este privită, cred eu, la modul cel mai serios din perspectiva alegerilor parlamentare. Nu ar fi variantă foarte bună pentru cetăţenii Republicii Moldova încă un set de alegeri, inclusiv şi pentru că nici alegerile următoare nu pot da un rezultat foarte diferit de ceea ce avem noi. Pentru că partidele care există ele vor continua să existe, vor pretinde la locuri în Parlament. Baza socială a acestor partide nu s-a schimbat radical sau esenţial nici într-un fel. Nici o parte din grupurile sociale n-au devenit mult mai sărace, nici alte grupuri sociale n-au devenit mult mai bogate, sau cu atracţie mult mai spre Est sau spre Vest. Nu s-a schimbat nimic în structura societăţii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar în comentariile, pe care le semnaţi şi Dumneavoastră înainte de alegerile locale, sugeraţi că după scrutinul din 5 iunie se vor limpezi apele şi fiecare dintre partidele învingătoare va păşi, după cum îi este fusta, cum se zice la noi la ţară. S-au limpezit aceste ape? Şi-a stabilit fiecare locul şi ratingul?

Valeriu Vasilică: ,,Într-un fel da, pentru că PLDM şi pretinde, dar şi în realitate a luat oricum cele mai multe mandate cam pe toate nivelele din puterea locală. Şi-ar putea aminti PLDM că după ultimele alegeri parlamentare a fost impus partidul să cedeze anumite funcţii. Dacă vă amintiţi acele negocieri cu „valori şi principii”, care au durat luni de zile, sau o lună de zile şi ne-a ţinut pe toţi în suspans şi în frică, s-ar putea ca ei să fi memorizat acea stare de frustrare pe care au avut-o, cedând ceva. Şi acum cred eu, ar avea pretenţia, nu ştiu pe cât de justificată, dar ar avea pretenţia să recupereze din poziţii. Şi dacă nu în actualul format, PLDM ar fi unul din cei, la părerea mea, interesaţi în alegeri anticipate parlamentare. Tot atât de interesat ar fi şi partidul de opoziţie în mod firesc, care vrea să revină la guvernare, Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Adică PLDM-ul vrea rolul de primă vioară, dacă nu chiar de dirijor de orchestră. Nu, domnule Litra?

Valeriu Vasilică şi Leonid Litra
Leonid Litra: ,,Într-adevăr este aşa, se vede această dorinţă de a reseta anumite aspecte ale Alianţei. Se vorbeşte deja despre acel acord care nu mai este valabil, fiindcă a fost încălcat şi de Lupu, atunci când a semnat decretul, şi de Filat atunci când a spus că „nu ştiu dacă putem alege preşedintele, care este scris acolo, pentru că nu e neapărat. Trebuie să devină şi domnul Ghimpu preşedinte” ş.a.m.d. Au existat aceste afirmaţii, care converg, într-adevăr, cu ideea că trebuie să existe ceva schimbări în Alianţă. Dar în acelaşi timp vedem cumva o înţelegere mai bună între PL şi PD, nu doar la nivel central, dar şi la nivel local şi ne dăm seama că această resetare poate avea loc cu concursul PCRM-ului inclusiv, ceea ce se încearcă a fi evitat din câte am înţeles. Şi chiar premierul Filat afirma că nu-şi doreşte o resetare în acest sens, ci mai degrabă una care să reflecte capacităţile fiecărui partid, astfel încât să fie o replică, o reprezentare proporţională a rezultatului. Ceea ce înseamnă că PLDM într-adevăr îşi doreşte o pondere, sau un rol mai mare, care vine mînă în mînă cu ponderea care a avut-o în rezultatul campaniei.”

Europa Liberă: Ce putem spune despre comportamentul comuniştilor?

Valeriu Vasilică: ,,PCRM se poartă, la părerea mea, firesc în cazul unui partid de opoziţie. Un partid de opoziţie, care a fost mult timp la guvernare şi a pierdut „bomboana”. Vrea s-o ia înapoi. În arsenalul partidului de opoziţie există multe metode şi la părerea mea PCRM-ul le foloseşte destul de eficient, din punctul său de vedere. Inclusiv a schimbat ceva din actorii principali şi aici mă refer la apariţia lui Igor Dodon mai în frunte, în calitatea lui de candidat la primăria de Chişinău. Mă refer chiar şi la rezultatul cel mai mare pe care l-a avut vreo dată PCRM în capitală. Mă refer la faptul că o parte din foştii activişti, care se cunoştea că ei dau tonul în politica partidului, au fost ceva mai retraşi. Sau i s-a lăsat mînă liberă conştient lui Dodon, sau Dodon şi-a câştigat poziţiile prin poziţia sa activă, contează acum mai puţin. Revin la ideea că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este unul foarte bun în opoziţie şi pentru că este unul activ, insistent, îşi urmăreşte scopurile, câştigă acolo unde are de câştigat şi pierde mai puţin din câte ar pierde alte formaţiuni. El este ceva mai periculos la guvernare, dar este unul foarte util în opoziţie, pentru că nu lasă în pace guvernarea, care oricum nu trebuie lăsată în pace, fie de opoziţie, fie de presă. Acesta este rolul şi al opoziţiei, şi al presei.”

Europa Liberă: Domnule Leonid Litra ce spuneţi Dumneavoastră despre comportamentul opoziţiei comuniste?

Leonid Litra
Leonid Litra: ,,PCRM practic solicită Alianţei să facă ceea ce n-au făcut ei la guvernare. Deci este o situaţie, când în opoziţie ai o atitudine mereu în acord cu legea, cu principiile, cu morala, ş.a.m.d. Dar atunci când treci de cealaltă parte a baricadei, când eşti la guvernare spui că domnilor, este foarte bine, dar trebuie să avem o manieră de guvernare funcţională, care presupune uneori aceste devieri. A propos, ultimele zile au generat discuţii interesante faţă de aceste devieri chiar cu această anulare a funcţiei în consiliu, care cumva trezeşte încă o dată aceste discuţii despre: dacă putem schimba regulile în timpul jocului.”

Europa Liberă: Daţi-mi voie să concretizez întrebarea: guvernarea democratică a deviat de la principiile democraţiei prin cele mai recente intervenţii în formulele politice, din capitală în special?

Leonid Litra: ,,Să ne amintim că această formulă este o revenire la ceea ce a fost în 2006. Şi asta este important de menţionat, pentru că ei au destituit, cea ce au constituit comuniştii în 2006. Respectiv, nu planează mari suspiciuni asupra acestei demolări a acestei poziţii. Dar problema este anume timpul, când s-a făcut acest lucru. Şi eu înţeleg raţionamentele dincolo de această decizie, care este direcţionată spre diminuarea acestui conflict între consiliu şi primar şi amortizarea cooperării între ei. Dar în acelaşi timp, privind dincolo de aceste detalii tehnice, importante, dar tehnice totuşi, cred că la nivel de principiu s-a aşteptat, pentru că proiectul sau intenţia a existat de mai mult timp, dar s-a aşteptat anume acum pentru că totuşi, probabil, Alianţa a crezut că va avea mai multă lume în consiliu. Când a văzut că nu există acest lucru, au purces la această modificare, care în fond nu poate scădea foarte mult potenţialul PCRM în consiliu pentru că dacă acest preşedinte se va alege ad-hoc la fiecare şedinţă, ne dăm seama că la fiecare şedinţă PCRM va avea un preşedinte.”

Europa Liberă: Domnule Vasilică, vă întreb pe şleau: poate fi considerată democratică utilizarea ustensilelor tactice pentru neutralizarea adversarului?

Valeriu Vasilică şi Leonid Litra

Valeriu Vasilică: ,,Din punct de vedere teoretic este deviere, pentru că regulile nu se schimbă în timpul jocului. Dar în acest sens ar trebui să operăm din nou, a câta oară şi al câtelea an cu noţiunea iarăşi mai puţin democratică – răul cel mai mic. În cazul în care ar fi rămas doi poli, doi centri în administraţia capitalei, unde sunt concentrate resurse şi resurse, potenţial şi potenţial, ne-am fi ales cu un blocaj în relaţii, în situaţii care s-ar fi răsfrânt asupra tuturor locuitorilor acestei capitale şi nu numai a capitalei.”

Europa Liberă: Adică, cinematografic vorbind, ar fi stat Dodon împotriva lui Chirtoacă şi invers.

Valeriu Vasilică: ,,Păi noi am mai avut situaţia asta. După Mihai Ghimpu, dacă ne amintim, a fost Eduard Muşuc. Eduard Muşuc şi-a făcut un aparat.”

Europa Liberă: A schimbat şi iala de la uşă.

Valeriu Vasilică: ,,Eduard Muşuc a făcut multe gesturi în calitate de administrator cu potenţial executiv. Şi-a adjudecat multe din atribuţiile primarului, pe care alegătorul nu i le-a dat. Şi în cazul acela oponenţii primarului nu aveau cu majoritate atât de mare în consiliul municipal cum o au acuma. Deci, pe de o parte, răul mai mic este că s-a deblocat într-un fel situaţia. Într-un fel, pentru că ea mai rămâne încă blocată – atribuţiile consiliului municipal sunt mult mai mari decât ale primarului şi nu toată lumea îşi dă seama.”

Europa Liberă: Deci, scopul scuză mijloacele.

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică: ,,Într-un fel, este răul cel mai mic şi haideţi să ne amintim că exact aşa s-au comportat şi comuniştii atunci când au fost la guvernare. Poate puţină lume îşi dă seama, chiar dacă modificările au fost făcute, mi se pare, în 2003, noi nu avem în Republica Moldova instituţia primărie. Nu există în mod legal şi oficial o autoritate publică locală, care s-ar chema primărie. În 2003, schimbând legislaţia, Partidul Comuniştilor a lichidat acest organ al primăriei şi acum primăria în legislaţie se numeşte „aparatul primarului”.

Europa Liberă: Domnule Vasilică, dar descendenţilor din ideologia bolşevică ca şi cum le sta bine să procedeze în felul ăsta. Democraţilor oare li se va ierta?

Valeriu Vasilică: ,,S-ar putea să nu li se ierte.”

Europa Liberă: Revin la întrebarea despre răbdarea sau oboseala europenilor. Câtă răbdare credeţi că vor mai avea să urmărească, după ce au bătut şaua şi au spus, da, ok, există o relaţie infectată între putere şi opoziţia comunistă. Dar a intrat virusul şi în Alianţă. Asta se poate citi din mai mult aluzii publice, dar şi discuţii private, la care am auzit făcându-se referinţă. Câtă răbdare vor mai avea europenii, domnule Litra?

Leonid Litra: ,,Europenii s-ar putea să mai aibă răbdare timp de un an maxim, cred că, sau în jur de un an. Avem exemplul Georgiei. Deci povestea de succes, care rămâne deocamdată o poveste. Avem exemplele Georgiei, Ucrainei, care au avut această simpatie a Uniunii Europene, care a plecat în circa doi ani, aproape trei. Avem exemplul Ucrainei, în care s-a întâmplat acelaşi lucru. Şi acum Moldova este pe val, nu ştiu cât va dura , dar vă spun, este probabil cazul să ne gândim mai bine dincolo de aceste polarizări şi conflicte interne, să putem purcede la nişte reforme concrete, pentru că reformele sunt aşteptate în sectorul de securitate – este vorba de Ministerul de Interne şi Justiţie, reforma în justiţie. Acestea sunt două componente de bază pentru sănătatea dialogului dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Mai ales că avem un tsunami, dacă vreţi, din partea UE, avem programe susţinute, avem toată motivaţia ca să existe acest interes de a trece dincolo de conflicte anume pentru binele relaţiei cu UE, care a devenit un fel de ghid, partener, de platou ş.a.m.d. pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Când spuneţi tsunami aveţi în vedere o ploaie de bani?

Valeriu Vasilică şi Leonid Litra
Leonid Litra: ,,O ploaie de bani, tsunami financiar. Da, am fost în comparaţie cu alte ţări din departamentul estic am fost sprijiniţi într-o manieră considerabilă, începând cu septembrie 2009.”

Europa Liberă: Tsunami mă sperie pentru că asta are efect distrugător şi a propos, de terminologie, când spunem „poveste de succes”, româneşte totuşi e o poveste.

Valeriu Vasilică: ,,Până nu demult se spunea „istorie de succes”, acum a trecut în categoria poveştilor.

Europa Liberă: Domnule Vasilică, prognoza Dumneavoastră: câtă răbdare mai au europenii?

Valeriu Vasilică: ,,Până şi un pic după alegerile anticipate dacă vor avea loc. Un scenariu – europenii vor vrea să vadă dacă Alianţa rămâne la guvernare, în ce formă rămâne la guvernare şi poate aş fi de acord cu colegul Litra că un an, un an şi ceva, în cazul în care guvernarea actuală rămâne în formatul actual. Pentru că deja Uniunea Europeană dă semne de nelinişte, de nervozitate, dacă vreţi. Uniunea Europeană a schimbat discursul său de la aprecieri pozitive generale, de la îndemnuri generale la mesaje foarte concrete. Uniunea Europeană dă bani concreţi pentru reforma justiţiei concretă şi în termeni concreţi. Uniunea Europeană vrea să vadă lupta cu corupţia nu numai ca proces, dar şi ca finalitate. Şi dacă, de exemplu, aceste două lucruri nu vor avea un rezultat pe măsura aşteptării Uniunii Europene timp de un an, pe de o parte este suficient pentru ca autorităţile noastre să întreprindă ceva şi pe de altă parte este suficient pentru Uniunea Europeană ca să ia o decizie.”

Europa Liberă: Cu condiţia că se vor pune de acord şi nu vor mai ascunde gunoiul sub preş, cum se spune la noi. Vă mulţumesc pentru participarea la emisiune şi revenim cu prima ocazie la alte bilanţuri.

*
Vasile Botnaru: Doamnelor şi domnilor, am ajuns la finalul emisiunii de astăzi, la care au participat politologul Leonid Litra, vicedirector pe cooperare internaţională la Institutul pentru dezvoltare şi iniţiative sociale „Viitorul”, şi directorul Agenţiei de ştiri Info-PrimNeo, Valeriu Vasilică.

Ne reauzim duminica viitoare. Până atunci ne puteţi asculta zilnic, dimineaţa şi seara, sau citi şi eventual vedea pe Internet, iar sâmbătă o să facă bilanţul săptămânii Valentina Ursu, după care eu, Vasile Botnaru, o să vă invit să o luăm de la capăt. Pe curând.
Previous Next

XS
SM
MD
LG