Linkuri accesibilitate

Teodor Baconschi: România-Rusia – relaţii complicate, din cauza R.Moldova (Gândul)


Românii de peste graniţă nu vor să revină în ţară (Adevărul)


Ministrul de externe roman Teodor Baconschi acorda un interviu ziarului Gandul, in care un loc important il ocupa problema relatiilor dintre Romania si Rusia. Referindu-se la declaratia presedintelui Traian Basescu, din 22 iunie, despre trecerea Prutului in 1941, si care a iritat Moscova, Baconschi spune ca seful statului are dreptul la opinie. De asemenea, ca Moscova ar fi trebuit sa reactioneze pe canalele diplomatice, prin ambasada sa de la Bucuresti, si nu prin intermediul retelelor de socializare, care au preluat comentariile ambasadorului Rusiei la NATO, Dimitri Rogozin.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct



Seful diplomatiei romane considera ca relatia romano-rusa este si va fi complicata, din pricina perspectivei diferite asupra evolutiilor din Moldova. Romania a fost primul stat care a recunoscut independent Republica Moldova, iar acum sustine parcursul european pentru care voteaza 75% dintre moldoveni. Situatia Moldovei depinde in continuare de coeziunea coalitiei aflate la guvernare si de progresul in problema Transnistriei, mai arata Baconschi. Chiar daca nu spera neaparat in succesul viitoarei runde de negocieri in format 5+2 programata in septembrie, ministrului roman ii este clar cum stau lucrurile: Romania sprijina Moldova pentru a-si pastra suveranitatea, unitatea si integritatea nationala si da sanse unui rol mult mai activ al Uniunii Europene in aceste negocieri. Un semn bun este – mai spune Teodor Baconschi in Gandul – faptul ca Ucraina e tot mai constructiva si mai angajata in conturarea unei solutii pentru Transnistria.

Florin Iaru discuta in Adevarul raporturile cu tara lor ale romanilor plecati peste granita. In timp ce polonezii, cehii si slovacii incep sa faca intocmai ca mai demult portughezii sau spaniolii, – adica sa munceasca in strainatate si apoi sa revina acasa, - romanii nu dau deloc semne ca ar gandi asa. Una din cauze ar fi, crede Florin Iaru, psihologia demobilizanta pe care o propaga presa: „A lupta si a spera, in acest loc blestemat, e o pierdere de vreme. O zadarnicie istorica”. Concluziile distrugatoare la adresa societatii romanesti, aceleasi de pe vremea lui Eminescu, n-ar avea insa temei: „Nu ca ar fi mai bine in Romania prezenta, dar nu e mai rau decat sa zicem, in ultimii zece ani ai regimului Ceausescu. (…) Nu depinde decat de noi ca viata sa fie mai frumoasa si mai demna”, crede comentatorul ziarului Adevarul.
XS
SM
MD
LG