Linkuri accesibilitate

Pe agenda ţării: întinerirea populaţiei


Boris Gîlcă: Ca să oprească fenomenul „îmbătrânirii” Moldovei, fiecare femeie de vârstă reproductivă ar trebui să nască cel puţin 3 copii.



Prognozele demografice arată că numărul populaţiei în lume este în continuă creştere şi că spre finele acestui an, pe glob, vor fi 7 miliarde de oameni. Contrar acestor previziuni, în Republica Moldova numărul populaţiei este în constantă scădere. De ce, a căutat să afle Diana Răileanu:


Pe agenda ţării: întinerirea populaţiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct



Ca să oprească aşa numitul fenomen de „îmbătrânire” a Republicii Moldova, fiecare femeie de vârstă reproductivă ar trebui să nască cel puţin 3 copii. Este soluţia pe care o vede reprezentantul Fondului ONU pentru populaţie, Boris Gîlcă:

Boris Gîlcă
„Practic o treime din populaţia Moldovei către anul 2050 va fi la vârsta de pensionare. Nu ştiu de unde statul ar putea lua acele pensii pentru a fi plătite. Numai din credite externe? Niciun stat în lume nu-şi permite să plătească pensiile din credite externe. Creşterea demografică până în prezent era asigurată de populaţia de la sate. Astăzi se schimbă şi acolo situaţia. Cu siguranţă că acest lucru necesită nişte politici ca populaţia să nu migreze din zonele rurale, dar să aibă nişte condiţii decente ca să se poată realiza ei înşişi, dar şi familiile şi copiii lor.”

Astăzi, 80 la sută dintre familiile care beneficiază de ajutor social sunt cele cu mulţi copii. De asemenea, îndemnizaţia la naşterea primului copil este de 2 mii de lei şi 2.300 de lei pentru cel de-al doilea şi al treilea copil. Prea puţin, recunoaşte ministra Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, dar deocamdată e tot ce poate oferi statul:

Valentina Buliga
Valentina Buliga: „Clar că mi-aş fi dorit mai multă bunăstare, mai multe posibilităţi financiare pentru tinerele familii, dar să ştiţi că cercetările ne demonstrează că sprijinul financiar nu este doar unicul instrument în sporirea natalităţii în Republica Moldova. Este o ambianţă de factori care trebuie să motiveze tânăra familie să nască copii. Pentru că o familie tânără atunci când nu are un loc de muncă, o familie tânără atunci când nu îşi poate procura un spaţiu locativ nu se gândeşte la copii, dar se gândeşte cum să supravieţuiască şi de aceea este de datoria noastră să le creăm condiţii.”

Am căutat să aflu de la mai mulţi părinţi pe care i-am întâlnit în stradă ce i-ar motiva să crească mai mulţi copiii?

„O îndemnizaţie ţi-o dau o dată, când ai născut, dar copilul trăieşte câţi ani pe urmă? Dacă ţi-ar da o îndemnizaţie pentru fiecare măcar o dată în an, dar aşa pentru toată viaţa 2 mii 300 de lei nu te încălzesc. Să întreţii doi copii e foarte greu, dar trei este ireal.”

„Dacă partea financiară e proastă, eu cred că pentru a creşte doi-trei copii e foarte greu atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. În alte state se gândeşte statul la populaţie, dar la noi e invers, noi ne gândim pentru stat. Să menţinem statul, guvernul, parlamentul.”

„Dacă părinţii îşi doresc mult copiii, pot să-i crească, dacă are tărie de caracter în tot ceea ce face. Mulţi au posibilitatea şi nu au tăria de caracter de a-i educa aşa cum trebuie, dar sunt alţii care au câte şase, câte şapte copii, nu trăiesc bine, dar în schimb îi educă şi sunt nişte oameni care merită a fi numiţi – om.”


Prognozele Fondului ONU pentru populaţie atrag atenţia că spre anul 2050 numărul populaţiei din Republica Moldova se va înjumătăţi, iar peste o sută de ani va ajunge la 1 mil. 500 de oameni, dacă se va păstra aceaşi rată de natalitate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG