Linkuri accesibilitate

Programul de guvernare al opozitiei – sub analiză (Adevarul)


Scandal de spioni între Ungaria şi Rusia (EVZ)



„Că suntem prost guvernaţi o simţim cu toţii, pe pielea noastră. Ar trebui să aflăm dacă putem fi guvernaţi mai bine” – scrie Liviu Antonesei intr-un comentariu publicat de Adevarul. Sub analiză se afla programul de guvernare al opozitiei. Intentiile Partidului Social Democrat, aflat deja in alianta cu Partidul National Liberal, ar trebui cunoscute pana cel tarziu la toamna, intrucat au sanse sa castige viitoarele alegeri, prin erodarea fireasca a popularitatii democrat-liberalilor de la putere. Pana acum, cele doua formatiuni s-au multumit sa „agate” greselile presedintelui Traian Basescu. Or, arata Liviu Antonesei, pe Basescu il critica toata lumea. Opozitia ar trebui deci sa renunte la aceasta tema si sa se ocupe de ce va face cand va prelua puterea. Altminteri, va avea parte de victoria fragila a votului negativ, care ii va face pe pesedisti si penelisti dependenti de sustinerea unor partide mici.

Unul dintre cele mai criticate gesturi ale presedintelui Basescu a fost declaratia sa din 22 iunie, referitoare la ordinul „Soldati, va ordon: treceti Prutul”, dat de maresalul Ion Antonescu in 1941. Rastelile Moscovei, ca raspuns, sunt insa „parfum de tei” fata de tensiunile dintre Ungaria si Rusia – arata Nicoleta Savin in editorialul ziarului Evenimentul zilei. Articolul sau se ocupa de scandalul de spionaj care a condus la arestarea de catre autoritatile ungare a trei oficiali si fosti oficiali din serviciile secrete, banuiti de spionaj in favoarea Rusiei. Ei ar fi favorizat preluarea de catre companii rusesti a unor parti din companii ale statului ungar scoase la privatizare de guvernele anterioare, socialiste. Budapesta a contractat imprumuturi pentru a rascumpara actiunile companiei MOL, de exemplu, si s-ar pregati sa repare in acelasi fel si alte privatizari.

In Romania libera, Nicolae Prelipceanu comenteaza reactiile la dezastrul examenului de bacalaureat din Romania, care s-a soldat cu doar 44% promovati, dupa ce ministrul educatiei a dispus instalarea de camere de supraveghere in majoritatea salilor de examen. Unii comentatori au fost nemultumiti ca severitatea a aparut nu din constiinta profesorilor, ci din frica. Unii parinti, de asemenea, au pretins ca supravegherea video a fost sursa de stres. Societatea nu se curata insa decat prin constrangere, arata Prelipceanu, care aduce exemple notorii: de la preceptele biblice, pana la radare sau la obiceiul unui rege al Bavariei: isi plesnea cetatenii cu harapnicul daca-i prindea aruncand gunoiul pe strazi.
XS
SM
MD
LG