Linkuri accesibilitate

Investiţia la moldoveni


Există demult aici convingerea că a deschide o afacere înseamnă să începi o luptă crîncenă cu o economie de piaţă trucată.Aşadar, statisticianul suedez Hans Rosling a vizitat recent Moldova care i s-a înfăţişat în chip de stat ciudat. Una din constatările triste ale oaspetelui scandinav a fost aceea că, deşi gastarbeiterii trimit sume impresionante acasă, Moldova rămîne subdezvoltată fiindcă moldovenii nu ştiu corect să investească.

În aparenţă, specialistul suedez are dreptate. Sistemul sovietic a trecut ca un tăvălug peste spiritul întreprinzător al moldovenilor. Ultimii 20 de ani îţi pot lesne da impresia că mulţi moldoveni habar nu au cum să iniţieze o afacere. Mai e şi sărăcia proverbială. Mulţi spun că nu investesc într-o afacere pentru că nu au ce investi, pentru că o duc greu şi preferă să „investească” banii acumulaţi în cumpărarea produselor alimentare şi apartamentelor, a lucrurilor de primă necesitate.

Dacă însă eşti un supravieţuitor al tranziţiei moldoveneşti, nu un oaspete străin grăbit, îţi este limpede că există un impediment mai grav ce inhibă investiţia. Să constatăm mai întîi că spaţiul în care trăim e unul ostil-neprielnic investiţiilor. Încă din zorii tranziţiei în sufletele potenţialilor investitori s-a furişat un soi de frică. Şi asta pentru că afacerile însoţite de mari probleme nu s-au lăsat aşteptate. Problemele începeau chiar din momentul înregistrării afacerii, după spusele multor oameni păţiţi. Vasăzică, trebuia să prezinţi un vraf de acte şi să faci coadă la zeci de cabinete. O asemenea înregistrare-alergătură te epuiza temeinic.

Dar asta era floare la ureche. A auzit cineva dintre voi, stimaţi ascultători, poveşti triste cu rakeţi, cu controlori hiperzeloşi, cu concurenţă neloială şi cu cinovnici pe post de krîşă? Cred că sînt motive familiare pentru un cetăţean moldovean.

Eu unul îmi amintesc de un omulean din raionul Străşeni care pornise să construiască un bar într-un sat. Ei bine, n-a fost să fie, într-o noapte barul a fost mistuit de flăcări, iar omuleanul a înţeles bine mesajul care i s-a transmis. Şi-a luat familia şi a părăsit Moldova pentru totdeauna.

În fond, şi recenta declaraţie a ministrului agriculturii despre monopolizarea pieţii de carne ne dezvăluie acelaşi spaţiu ostil în care legile fireşti ale economiei de piaţă nu funcţionează.

Există, prin urmare, demult aici convingerea că a deschide o afacere înseamnă să începi o luptă crîncenă cu o economie de piaţă trucată, să fii intimidat sau marginalizat, că numai prin pile sau mituire poţi să-ţi protejezi investiţiile. De aceea, mi se pare că moldoveanul nu doar nu ştie să investească cu cap. El se şi teme de o investiţie care îi poate da mari bătăi de cap.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG