Linkuri accesibilitate

Liceenii transnistreni au cămin la Holercani


Râul Nistru
Râul Nistru

Dirk Schuebel: Este foarte important că elevii de pe ambele maluri ale Nistrului vor studia împreună.




În apropiere de Dubăsari, la Holercani s-a deschis oficial căminul liceului. O iniţiativă finanţată de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, PNUD şi care se înscrie în eforturile de a stabili măsuri de încredere între cele două maluri ale Nistrului. Un reportaj de la Alla Ceapai.


Liceenii transnistreni au cămin la Holercani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct



A fost reconstruit acum 5 decenii după ce fusese o şcoală. Este vorba despre căminul liceului din Holercani, despre care îmi vorbeşte Diana Sîrbu, băştinaşă de aici.

„Este şcoala veche în care părinţii noştri, buneii au învăţat. Acum este cămin”.

Europa Liberă: Cine a contribuit la reconstrucţia căminului?

„Am înţeles că sunt de peste hotare.”

Mai mulţi săteni cu care am reuşit să discut nu pot spune cu exactitate cui îi aparţine meritul că la Holercani liceenii vor avea cămin renovat.

„Cred că oameni buni care sunt mari de suflet şi au dorinţa mare să ajute poporul nostru. Puterea din Moldova, cred că e mai slabă decît care lucru se face acum.”

„Europenii, că ai noştri nu au surse, nu au de unde, nu au cu ce.”

Autorităţile locale nu au resurse financiare suficiente pentru asemenea proiecte spune primarul de Holercani, Tudor Tanasev.

„Deoarece noi nu avem surse necesare, noi putem dovedi organizaţiilor internaţionale prin munca noastră, prin efortul nostru cinstit de a implementa proiectele. Noi avem careva procent pentru contribuţia la dezvoltarea şi implementarea proiectelor internaţionale.”

10 la sută din investiţii au fost contribuţiile autorităţilor locale în renovarea căminului liceului din Holercani. Restul 90 de mii de euro au fost alocate de către Uniunea Europeană, a declarat şeful delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel. Diplomatul, prezent la Holercani susţine că această investiţie este o realizare mare în cadrul proiectului de promovare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

„În timp ce premierul Filat şi domnul Smirnov fac diplomaţia fotbalului, noi ne preocupăm de măsuri concrete. Este un proiect mic dar foarte interesant. Noi ajutăm elevii din această mică localitate, dar aici vor veni şi mulţi copii de pe celălalt mal al Nistrului. Este foarte important că elevii de pe ambele maluri ale Nistrului vor studia împreună. Şi noi sperăm că putem astfel ajuta la procesul care va demara curînd la nivel oficial în formatul 5+2.”

Dirk Schuebel a mai adăugat că renovarea căminului liceului din Holercani este unul dintre cele nouă proiecte similare realizate în alte localităţi din regiunea transnistreană, dar şi în zona de securitate cum este raionul Dubăsari. Proiectele sunt implementate cu ajutorul Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare din Moldova.

Căminul liceului din Holercani este destinat pentru 120 de elevi din satele din apropierea localităţii, inclusiv din regiunea transnistreană. Anul trecut el găzduia doar 25 de elevi, dintre care cinci erau din stînga Nistrului. Datorită lucrărilor de renovare, începînd cu acest an numărul elevilor care vor beneficia de cămin se va dubla.
Previous Next

XS
SM
MD
LG