Sute de fermieri moldoveni şi-au extins afacerile în ultimii 15 ani cu ajutorul Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii. Această agenţie a Naţiunilor Unite a anunţat azi la Chişinău un nou program de finanţare, cu un buget de aproape 20 de milioane de dolari, pentru dezvoltarea businessului agricol în următorii cinci ani. Spre deosebire de cele precedente, programul nou include ajutoare speciale pentru tinerii dornici să-şi deschidă afaceri la ţară. Relatează Lucia Diaconu.
Special pentru tinerii care vor să-şi iniţieze afaceri cu profil agricol, guvernul Regatului Danemarca, în cadrul programului, va acorda peste 4 mln. de dolari sub formă de granturi. Astfel că tinerii antreprenori de la sate şi cei în devenire, cu condiţia să nu aibă mai mult de 30 de ani, vor putea, prin intermediul proiectului, să contracteze împrumuturi fără să fie nevoiţi să le întoarcă în întregime.
Proiectul prevede cca 40 la sută din creditul oferit tinerilor să fie grant şi o sumă maximă care poate fi împrumutată de 300 000 de lei.
Condiţii nesperat de bune pentru tinerii de la sate, este de părere Anatolie Rusu, fermier din satul Văsieni, raionul Ialoveni, localitate unde în ultimii ani, cu ajutorul IFAD, s-au pus pe picioare 10 antreprenori.
Anatolie Rusu: „În primul rînd avem tineri specialişti care termină acuma facultăţile şi din start discută ca să poată beneficia de acest grant.
Şi în al doilea rînd este binevenit din cauză că lumea a înţeles că în Italia şi alte ţări străine n-au ce face acuma. Deci, ca să-şi dezvolte o afacere, să fie independenţi, să-şi aprofundeze cunoştinţele în domeniu, asta e.”
Chiar dacă nu pot spera la condiţii la fel de avantajoase care li se oferă tinerilor fermieri, antreprenorii mai în vîrstă de la sate sînt mulţumiţi că proiectul îi ajută să ia un împrumut mai ieftin decît la băncile moldoveneşti.
Alexandru Arseni din Ermoclia, Ştefan-Vodă: „Diferenţa
este undeva de 10 la sută. Dacă băncile oferă credite cu 19-21% IFAD oferă credite cu 11 la sută, în lei moldoveneşti, şi în dolari cu 4,75%.”
Cu finanţare de la IFAD, fermierul din Ermoclia şi-a mărit suprafaţa viei pe care o are în proprietate pînă la 80 de ha şi a renovat şi un frigider pentru păstrarea fructelor şi legumelor.
L-am întrebat pe Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor cît de pregătiţi sînt agricultorii să acceseze aceste credite?
Vasile Mîrzenco: „N-am putea să zicem că accesul nu este. Trebuie să fie voinţa noastră, trebuie să fie interesul nostru, să fim mai mobili, mai activi ca să accesăm aceste surse pe care le oferă IFAD. Este cunoscut faptul că din veniturile proprii agricultorii noştri nu au posibilitatea să investească şi să-şi dezvolte afacerile, dar mai ales ei nu au posibilităţi, acces la piaţa produselor agricole, din cauză că produsele noastre nu corespund standardelor respective, nu avem capacităţi suficiente de păstrare a produselor şi sortare şi această component a IFAD-ului vine anume pentru a soluţiona aceste probleme cu care se confruntă producătorii noştri.”
Programul creditează toate ramurile agriculturii, cu excepţia cultivării tutunului şi a soiurilor tehnice de viţă de vie, astfel încît aproape toţi fermierii care îşi au înregistrată afacerea într-o localitate rurală ar putea beneficia de un împrumut de la Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii. Cu condiţia însă să contribuie şi ei cu o cotă-parte, care variază între 10 şi 20%, la costul total al investiţiei.