Linkuri accesibilitate

„Avem mulţi copii care sunt exploataţi prin muncă, impuşi să cerşească”


Codul Muncii prevede că începând cu vîrsta de 15 ani, copiii pot fi antrenaţi doar în „munci uşoare”, care nu le prejudiciază sănătatea şi dezvoltarea.



La o tabără de vară de la Vadul lui Vodă a fost vernisată recent o expoziţie neobişnuită – 65 de copii au expus desene care atrag atenţia asupra exploatării minorilor prin muncă. Pornind de la expoziţia sponsorizată de patronate şi organizaţia neguvernamentală „AVE Copiii”, Alla Ceapai, corespondenta Europei Libere, a investigat cauzele şi amploarea antrenării ilegale a copiilor în câmpul muncii.

Cerşitul, munca de hamal la şantiere, munci agricole în plină arşiţă sau cu o durată mult peste normative admisibile au devenit forme uzuale de exploatare a minorilor, percepute de cele mai dese ori drept măsuri de educaţie. Aceasta este starea reală de lucruri care stă îndărătul grijii declarate a societăţii pentru tînăra generaţie.

Asta este concluzia pe care o deduc din discuţia cu coordonatorul de program al Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de copii, Rodica Coreţchi-
Rodica Corețchi-Mocanu

Mocanu: „Avem mulţi copii care sunt exploataţi prin muncă, deja aceşti copii nu-şi mai fac bani de buzunar, dar sunt exploataţi impuşi să cerşească şi cineva la sfârşit de zilei le ia venitul de peste zi, sau copiii luaţi cu ziua la muncă în localităţile rurale, foarte mulţi copii care muncesc de nevoie fie că sunt impuşi să muncească.”

Codul Muncii prevede că începând cu vîrsta de 15 ani, copiii, pot fi antrenaţi doar în aşa-numite „munci uşoare” care nu le prejudiciază sănătatea şi dezvoltarea, nu le pun viaţa în pericol şi care nu depăşesc 2-3 ore pe zi. Realitatea însă este cu totul alta. Conform datelor Biroului naţional de statistică numai o pătrime din copiii care muncesc, sunt antrenaţi în astfel de munci.

Şeful adjunct al Inspectoratului Muncii, Adrian Bobeica spune că foarte mulţi copii sunt antrenaţi ilegal în muncă, neatingînd vîrsta de 15 ani.

„Cu atît mai mult că acuma suntem în sezonul de vară unde ne dăm seama că copii muncesc. Şi majoritatea cazurilor sunt cînd copiii nu sunt formaţi sau nu sunt angajaţi corect, sau în general nu sunt încadraţi în cîmpul muncii ceea ce este încălcarea legislaţiei. Copiii pînă la vîrsta 15 ani legislaţia interzice încadrarea în cîmpul muncii. Dar la noi sunt care lucrează. Când sunt depistaţi angajatorii sunt traşi la răspunderea administrativă şi sunt cazuri destul de multe.”

Problema este însă depistarea cazurilor de exploatare prin muncă a copiilor. Dar Inspectoratul muncii poate interveni doar în monitorizarea copiilor care sunt angajaţi legal, susţine Bobeica. Directorul federaţiei naţionale a patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară, Alexandru Slusari, se declară convins că nu doar angajatorii se fac vinovaţi de exploatarea copiilor, ci şi părinţii care îşi încurajează copiii să plece la muncă.

„Sărăcia părinţilor este motivul principal de ce copiii vin să lucreze. Nu atît necesitatea forţei de muncă pentru patroni, cît situaţia complicată din punct de vedere economic din localităţile rurale. Ei desigur că în astfel de condiţii părinţii cîteodată impun copii să plece la muncă.”

Şi Rodica Coreţchi-Mocanu consideră că cei mai expuşi riscului de a fi exploataţi prin muncă sunt copiii din familiile social vulnerabile. Iar diminuarea acestui fenomen trebuie începută prin identificarea la timp a acestor familii.

„Şi atunci ele trebuie foarte des monitorizate de către asistenţa socială, de către medicul de familie de către poliţistul de sector sau inspectorul pentru minori din acestă localitate, deci să fie prevenită intrarea copilului în forme grave de muncă.”

Rodica Coreţchi-Mocanu susţine că trebuie schimbată mentalitatea potrivit căreia copiii se educă doar prin muncă, dar aceasta trebuie să fie mai curînd o plăcere, decît impunere.
Previous Next

XS
SM
MD
LG