Linkuri accesibilitate

Vox populi: Copiii gasterbaiterilor, în grija cui?


Ce soluţii ar putea găsi pentru copiii lor, moldovenii obligaţi să plece la muncă în străinătate?



„Fără părinţi e foarte greu. Cred că au o mare parte din vină ei, dar pur şi simplu nu au altă soluţie, că la noi în ţară ca să îţi găseşti o muncă destoinică este foarte greu şi să îţi întreţii familia.”

„Decît să moară copiii de foame mai bine stau cu bunicii, asta părinţii hotărăsc. Unii caută aici posibilităţi ca să-i întreţină, dar unii văd în cazul în care nu există soluţii, atunci unul din părinţi numaidecît îşi ia lumea şi pleacă, pentru că altfel să-ţi vezi copilul că nu are ce îmbrăca şi ce mînca, asta e situaţia.”


Vox populi: Copiii gasterbaiterilor, în grija cui?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct



„Cred că e o mare nedreptate să-ţi laşi copilul acasă şi să pleci peste hotare. Banii niciodată nu pot înlocui dragostea părinţilor.”

„Cred că dragostea părinţilor nu o poate înlocui nimeni, dar pleacă părinţii. La noi aşa este politica în ţară şi nu doar politica, dar şi economia „dezvoltată” - cu banii pe care îi primim aici nu poţi să trăieşti normal.”

„Eu ca mamă, ştiţi cît de tare sufer. Mi-am lăsat doi copii pe care îi creşte tatăl. Dar tatăl nu poate să se descurce cu ei, pentru că sunt vîrste diferite, pentru că au probleme de creştere ca adolescenţi.”

„Orice copil simte lipsa mamei foarte tare. Ne mai vorbind şi de soţ, că o jumătate este împărţită în două, una este aici, alta este plecată să cîştige bani.”

„Unii copii, care sunt mai mari sunt obişnuiţi cu chestiile astea, dar cred că cei mai mici, întotdeauna va rămîine ceva traumatizant pentru ei.”

„Dar să-i laşi aici fără de părinţi ei îşi fac de cap, adică prostii, băut, fumat, distracţie fără limită, asta nu este normal.”

„Asta nu e o problemă, este şi normal, copilul dacă este singur se învaţă să fie desinestătător şi să înţeleagă problema părinţilor, care în ziua de azi nu pot să-şi permită ceva bun pentru ei. Ei pleacă peste hotare pentru a asigura un viitor bun pentru copii.”

„Pur şi simplu ar trebui să-şi aleagă de la început să aleagă un drum care să fie siguri că în viitor vor avea un salariu destoinic pentru a-şi întreţine familia, la noi în ţară.”

„Se poate trăi şi aici... cu o mămăliguţă, cu pîine, cu sare, numai aici lîngă copii, lîngă bunei acasă, numai acasă.”

„Cel mai bine ar fi să ia copiii cu ei, ori să rămînă, ori să... numai nu să plece şi să lase copiii.”

„Stai numai cu gîndul la copii, iată ce înseamnă migraţia, dar migraţia este mare în ţara noastră. Pînă cînd Guvernul nu o să stopeze şi nu o să adopte o lege care să stopeze migraţia, o să fie foarte multe familii despărţite şi copii rămaşi. Copiii aceştia sunt orfani, care au rămas fără mame.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG