Linkuri accesibilitate

Mahmureala post-electorală (Al. Canțîr/Adevărul)


Mesajul premierului Filat (Timpul).
Alegerile au fost, parcă, un fel de nuntă-beţie la care nu ai avut cum să nu te duci, pentru că e vorba de neamuri politice şi că îţi promit binele, scrie Alexandru Canțîr în Adevărul. Iar după nuntă, în mahmureală cumplită şi cu promisiunile uitate de acele neamuri, nici nu mai ştii cum să protestezi. Dacă protestezi în mod clasic, torni apă la moara neamurilor politice ale opoziţiei. Sau la moara opoziţiei din interiorul guvernării. Alexandru Canțîr sugerează ca Republica Moldova ar trebui să ia exemplu de la cetățenii belaruși, care se adună ocazional cu miile şi, spre stupefacţia forţelor de ordine, nu fac altceva decât să aplaude (în semn de nemulţumire) faţă de acţiunile regimului.

Tot în Adevărul, Virgil Pâslariuc încearcă să găsească răspuns la o întrebare mai veche, cine a ruinat oraşul în urmă cu 70 de ani? Conform tezei oficiale sovietice, Chişinăul a fost distrus de bombardamentele germano-române în iunie-iulie 1941 şi, mai ales, la retragerea armatelor germane din august 1944. Altă teză presupune că devastarea oraşului s-ar fi datorat marelui cutremur din 1940. Citind ediția de azi aflați care este a treia teză și poate chiar răspunsul întrebării din titlu.

În Timpul, Constantin Tănase continuă să scrie despre discursul de săptămâna trecută al premierului Vlad Filat, pe care îl consideră principalul eveniment politic al saptămânii. Tănase crede că mesajul lui Filat, dincolo de scopul lui manipulator, a avut şi o valoare practică - a fluierat startul campaniei de lichidare a actualei coaliţii de guvernământ şi de pregătire a alegerilor anticipate. Tănase consideră că adevăratul mesaj transmis de Filat fără voia lui a fost că Moldova e o ţară care nu poate fi guvernată fără comunişti.
XS
SM
MD
LG