Linkuri accesibilitate

Stomatologia şi Dreptul – cele mai râvnite facultăţi


Mai multe locuri pentru facultăţile din top şi taxe tot mai mari, într-o piaţă a muncii suprasolicitată.


Şi în acest an, facultăţile cele mai râvnite sunt stomatologia şi dreptul, care oferă cele mai multe locuri, dar cer cele mai mari taxe. Ce părere au despre această situaţie tinerii, dar şi responsabilii din domeniu, a căutat să afle Alla Ceapai.

În acest an, stomatologia este liderul celor mai scumpe facultăţi. Taxa anuală pentru studii este de peste 20 de mii de lei. Şi doar fiecare al patrulea student înmatriculat va beneficia de loc la buget.


Stomatologia şi Dreptul – cele mai râvnite facultăţi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct



Majoritatea candidaţilor la studii, printre care şi Vasile, spune că taxa este exagerată, dar locurile la buget sunt doar un vis.

„Taxele sunt mari, dar nu s-au gîndit ei aşa corect, că salariile noastre pînă la 5 mii de lei nu este real să strîngi aşa bani. Asta e adevărat, că salariile sunt bunişoare acolo, dar încă să-ţi mai găseşti şi de lucru, dar de lucru tot nu prea este.”

Şi Iuliana o altă candidată pe care am întîlnit-o în curtea Universităţii de Medicină, mi-a spus că a ales să facă stomatologie deoarece ambii părinţi sunt dentişti şi are un post de lucru garantat.

„Cred că e destul de exagerat. E concurenţă mare, foarte mulţi vor să depună şi se profită, unde e cererea preţurile cresc.”

Europa Liberă: Dar dacă părinţii tăi nu era stomatologi, aveai să aplici?

„Nu. În nici un caz, nu. Şansa de angajare e mult mai mică, rezidentura e mult mai grea la persoane străine. Şi nu cred că aş fi avut vreo şansă.”

Decanul Universităţii de Medicină, Ion Lupan, e de părere că extinderea stomatologiei în sectorul privat, care asigură cîştiguri mai mari, a determinat creşterea solicitărilor din partea doritorilor, dar şi menţinerea unor taxe de studii mai mari.

„Fiecare specialitate, - este aşa o perioadă că este mai solicitată ca alta, - acuma a venit rîndul stomatologiei. Statul face comanda, este comanda de stat ceea ce avem noi la buget, celelalte într-o măsură, probabil nu deplină, se gestionează solicitările persoanelor care vor să facă studii. Mulţi au o viziune unde vor lucra în viitor, alţii speră că peste hotare, fiecare rezolvă într-o modalitate personală.”

O altă facultate în top, după numărul de locuri dar şi după taxa pentru contract este Facultatea de Drept a Universităţii de Stat.

Preşedintele comisiei de admitere, Boris Negru, sugerează că pregătirea unui specialist bun în drept este costisitoare, dar taxă de 9 mii de lei este exagerată.

„Dacă luăm eu înţeleg că suma este destul de mărişoară şi nu fiecare are posibilităţi, dar din păcate, în privinţa taxei pentru studii a fost coordonat de Ministerul Învăţămîntului şi instituţia de învăţămînt. La noi din păcate nu întotdeauna se duce lucrul de lămurire pentru a înţelege că nu toţi termină la drept sau economie, dar mai avem nevoie de specialişti în multe alte domenii. Într-adevăr, jurişti noi avem mulţi, dar pregătiţi la un nivel european nu avem.”

Boris Negru spune că încă o problemă este numărul mare de 195 de locuri pentru jurişti, deoarece piaţa de muncă este suprasolicitată şi puţini îşi găsesc de lucru după absolvire.
Previous Next

XS
SM
MD
LG