Linkuri accesibilitate

PLDM şi PCRM conduc la numărul de preşedinţi


În lipsa unui acord al AIE la nivel local, consilierii partidelor din alianţă în unele raioane s-au aliat cu opoziţia comunistă.


Noii consilieri raionali aleşi în iunie au format în ultimele zile şi săptămâni coaliţii pestriţe în majoritatea celor 32 de raioane. Fără a ţine seama de configuraţia alianţei de guvernare la nivel central sau de raporturile ei cu opoziţia comunistă, consilierii noi au ales preşedinţii de raion după cum le-a dictat conjunctura politică locală. Procesul încă nu s-a încheiat, dar un bilanţ parţial arată că liberal-democraţii premierului Vlad Filat şi comuniştii au obţinut până acum cei mai mulţi preşedinţi de raioane şi sunt la egalitate. În schimb, Alianţa pentru Integrare Europeană a pierdut şefia în câteva raioane pe care le-ar fi putut controla, dacă forma coaliţii locale după modelul de la centru:


PLDM şi PCRM conduc la numărul de preşedinţi de raioane
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct



Din cele 26 de raioane unde partidele din AIE au obţinut majorităţi clare în consiliile raionale, în Floreşti, Făleşti, Anenii-Noi şi Cahul, cu votul consilierilor democraţi, a fost ales un preşedinte de raion de la partidul comuniştilor. Astfel încît, PCRM se află pînă acum în fruntea a zece raioane, în loc de 6 în cîte deţinea majoritatea în consilii după alegerile locale.

La Anenii-Noi, candidatul comuniştilor pentru funcţia de preşedinte de raion a fost ales cu ajutorul a 2 consilieri democraţi, a confirmat pentru Europa Liberă liderul local al democraţilor Gheorghe Rotaru: „Dumnealor au primit decizia lor personală, că li s-a propus din partea partidului comunist la amîndoi cîte o funcţie. Acuma amîndoi sînt în funcţie de vicepreşedinţi ai raionului. S-o primit că partidul comunist a avut, să spunem, 17 voturi, dar noi am avut 16 voturi. Şi i-am exclus din membrii de partid, fiindcă ei nu au îndeplinit cerinţele organizaţiei raionale şi chiar directivele organizaţiei republicane a PD.”

În lipsa unui acord de coalizare între partidele de la guvernare la nivel local, consilierii de la PL, PD şi PLDM în majoritatea raioanelor s-au aliat ad-hoc cu opoziţia comunistă, fie pentru votarea preşedintelui de raion, fie pentru vicepreşedinţi şi şefii de direcţii.

Cel mai recent caz este cel de la Străşeni, unde PL îi acuză pe colegii de coaliţie liberal-democraţi că au făcut coaliţie cu PCRM, alegînd împreună la funcţia de preşedinte de raion pe candidatul PLDM şi la cea de vicepreşedinte pe cel propus de comunişti.

Iată cum a explicat pentru Europa Liberă votul de ieri al colegilor săi liberal-democraţi din raion Semion Grişciuc: „În situaţia dată noi am mizat pe profesionişti. La funcţia de preşedinte de raion s-a mizat pe criteriul ăsta politic, ulterior s-a mers pe principiul profesionalismului. Candidatul care a fost înaintat din partea PCRM este un fost preşedinte de raion, este un bun profesionist, este un fost deputat, eu cred că ar putea să facă un efort spre îmbunătăţirea situaţiei în raionul Străşeni.”

Iar în Ialoveni, alt raion unde partidele din alianţă au majoritatea în consiliu, preşedintele de raion liberal a fost ales cu votul consilierilor comunişti, democraţi şi liberali.

L-am întrebat pe analistul Cornel Ciurea de la Institutul Viitorul cum ar putea fi explicate aceste coaliţii locale care sînt în disonanţă cu configuraţia alianţei de guvernămînt de la centru.

Cornel Ciurea
Cornel Ciurea: „Liderii din raioane nu formează coaliţii în conformitate cu structura alianţei din cauză că nu au indicaţii clare din partea liderilor politici. Altminteri s-ar fi conformat şi în marea majoritate a cazurilor ar fi format alianţe după cum li se indică ba chiar li se porunceşte de la centru. Pentru că dependenţa liderilor de raioane faţă de liderii centrali este destul de mare şi este dictată de interesele financiare, dar şi de alt gen de interese, de promovare, de obţinerea unor funcţii importante din raion, doar atunci cînd liderii de la Chişinău le dau voie să acţioneze după bunul lor plac doar atunci ei o fac.”

Europa Liberă: Să înţelegem că pe alocuri s-a putut întîmpla ca aceste coaliţii la nivel local cu PCRM să fi avut loc cu acordul de la centru.

Cornel Ciurea
: „Fie a existat un acord tacit din partea liderilor de la centru, fie liderii din raion au acţionat de capul lor, asta fiind înţelegerea: faceţi cum vreţi, noi n-o să vă indicăm.”

Exceptînd cele 6 raioane unde încă nu s-a ales conducerea, alianţa de guvernare deţine şefia în 16 raioane, cele mai multe dintre acestea revenindu-i PLDM, 10 la număr. În timp ce PD are 5 preşedinţi de raion aleşi, iar PL unul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG