Linkuri accesibilitate

Ţara precupeţilor


La Soroca

A început sau nu lupta cu aceşti precupeţi monopolişti?Oriunde îţi arunci privirea, vezi vînzători. Străzile oraşului sînt bucşite cu vînzători pentru că aceştia nu mai încap în magazine, pieţe şi tot felul de centre comerciale. Republica Moldova e ţara vînzătorilor. Aici vinde mai toată lumea. A mai rămas puţin pînă cînd numărul vînzătorilor îl va egala pe cel al cumpărătorilor. La o privire mai atentă însă îţi dai seama că mulţi dintre aceşti vînzători sînt de fapt PRECUPEŢI.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Meseria asta de precupeţ s-a impus aici chiar în zorii tranziţiei. Cohorte de moldoveni independenţi, garnisite cu tineri studioşi, au dat buzna în România vecină pentru a revinde acolo cu preţ mai ridicat tone de electrocasnice, discuri, televizoare Alfa. Ecuaţia supravieţuirii era simplă. Cumperi aici becuri şi reşouri la un preţ modic, pleci în România, le vinzi acolo la un preţ mare, revii în patrie şi repeţi operaţiunea pînă la epuizare, pînă cînd buzunarele ţi se umplă de parale!


Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link directÎn foarte scurt timp, Moldova s-a transformat într-un spaţiu al vînzătorilor. Cum mai nimic nu se producea, meseria de precupeţ a devenit vitală. Cumperi dintr-un loc mai ieftin, vinzi în altul mai scump. Asta era şi mai este reţeta succesului. Fireşte, şi precupeţii au început a se deosebi între ei. Bunăoara, o vecină de-a mea pensionară, în anii ʼ90, cumpăra conserve de peşte la Poşta Veche şi le revindea în aceeaşi zi la Rîşcanovca, cîştigînd cîte 50 de bănuţi de cutie. Dar cu totul altă mîncare de peşte sînt precupeţii înfipţi bine la piaţă, care îi impun pe ţărani se le vîndă toată marfa pe care o revînd apoi la un preţ mult mai mare.

Deja în anii ʼ90, Moldova se transformase într-un mare talcioc. Oamenii vindeau şi revindeau orice: cipici, ciocolate, gume de mestecat, electrocasnice, produse alimentare, cărţi, şi chiar apartamente uneori. Vrei să te descurci? Atunci vinde! Nu ai ce să vinzi? Atunci cumpără şi revinde!

Economia moldovenească mai funcţionează încă după aceste scheme vetuste. Iar conflictul etern dintre vînzătorii din piaţa centrală şi cei din strada adiacentă pieţei centrale demonstrează că autorităţile nici nu prea ştiu cum să procedeze cu aceste categorii de vînzători, nu prea ştiu cum să le armonizeze interesele.

Cu puţin timp în urmă, ministrul agriculturii vorbea despre vînzătorii monopolişti de carne din pieţe. Era vorba de nişte oameni care ne revînd carnea producătorilor la un preţ astronomic. Păi, a început sau nu lupta crîncenă cu aceşti precupeţi monopolişti? Sînt foarte curios să ştiu asta.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG