Linkuri accesibilitate

Un spectacol dizgraţios


Schimbul halucinant de acuzaţii gratuite nu putea să provoace decît derută şi lehamite celui dornic de a accede la adevăr.Polemica de miercuri seara, de la Publika TV, dintre deputaţii Veaceslav Ioniţă şi Mihai Ghimpu a făcut, cu siguranţă, rating. Garnisită cu acuzaţii fără dovezi, cu cuvinte urîte, cu reflexe grobiene, discuţia dintre reprezentantul Partidului Liberal şi cel al PLDM-ului i-a făcut pe mulţi telespectatori să bolovănească ochii.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

Aici simt nevoia să spun cîteva lucruri. În primul rind, aş menţiona un fapt de domeniul evidenţei. Pentru noi, cetăţenii, e foarte bine că au apărut o sumedenie de televiziuni care ne propun zilnic talk-show-uri cu participarea politicienilor, analiştilor şi vedetelor recente. Discuţiile astea care întrunesc diferite perspective se înscriu firesc în albia democraţiei, pluralismului, potolind setea de informare a publicului, cînd setea există.

Altminteri, talk-show-ul care mizează numai pe senzaţional, pe polemica buruienoasă sterilă, pe acuzaţii gratuite care obnubilează adevărul, mie personal îmi provoacă un soi de saţietate amestecată cu dezgust. Să vezi cum nişte protagonişti ai dezbaterii televizate se bălăcăresc reciproc e interesant doar pînă la un punct. Pînă în momentul în care înţelegi că dincolo de vorbăria aprinsă nu vei găsi nici un adevăr, nici o dovadă palpabilă, evidentă.

Să revin însă la aşa-zisa dezbatere dintre Veaceslav Ioniţă şi Mihai Ghimpu. Înţeleg că, prin spectacolul dizgraţios, realizatorii emisiunii au dat lovitura pentru că au făcut rating cu carul. La fel de bine înţeleg că atît prezentatoarea Natalia Morari, cît şi ceilalţi realizatori şi-au propus mai mult decît atît şi anume să intre în dedesubturile polemicii, să identifice nişte detalii semnificative ale presupuselor nereguli.

Ei bine, asta cred că le-a reuşit mai puţin. Schimbul halucinant de acuzaţii gratuite nu putea să provoace decît derută şi lehamite celui dornic de a accede la adevăr. Chiar dacă au existat nişte mărturisiri, cum e cea a lui Ioniţă, care zicea că a mizat pe corectitudinea consultanţilor săi, era limpede din start că nu vom afla cine dintre polemişti are adevărul în buzunar.

Nici nu e de mirare că moderatoarea Natalia Morari a constatat că cineva dintre cei doi minte. Şi dacă mint ambii sau au dreptate ambii e mai bine? Să fim serioşi! Eu unul nu m-aş mira nici instanţa de judecată, căreia vor să i se adreseze deputaţii polemişti, să nu poată afla adevărul.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG