Linkuri accesibilitate

Impozitele la români (România liberă)


Fenomenul monstruos al revoluționarilor de profesie (România liberă).
Intr-un interviu consemnat de reporterii de la Adevarul, academicianul Razvan Theodorescu admite ca monarhia (cu prinț strain insa!) ar putea fi o solutie pentru Romania in lipsa unor politicieni si structuri politice solide. Preferatul sau este Carol al II-lea, caruia cultura romana i-ar datora enorm. In opinia istoricului, dupa 1989 au aparut doar doi oameni politici: Ion Iliescu si Traian Basescu. Despre cel de-al doilea, adauga ca a avut un rol coagulant in 2004 – nu si acum! – dar si ca regreta ca este numai „destept”, nu si „inteligent” (adica inclusiv cultivat).

Fostul ministru social-democrat al culturii merge si la categoria a doua, cea a politicienilor, unde vede dupa ʼ89 doar doua nume solide: fostii prim ministri Adrian Nastase (a carui cariera politica ar fi cazut victima unui fel de complot) si respectiv Calin Popescu Tariceanu. Interviul cu Razvan Theodorescu contine de asemenea consideratii despre sansele ortodoxiei de a conserva echilibrul identitar al Europei, in conditiile in care se intrevede – crede domnia sa – o islamizare a continentului.

Ion Iliescu este astazi pus in vedeta la Romania libera, unde editorialul lui Cristian Campeanu il face vinovat de fenomenul monstruos al revolutionarilor de profesie: 67 de asociatii de revolutionari, cu 14.000 de membri, care primesc indemnizatii de 1800 de lei pe luna, au terenuri, case si imprumuturi ieftine si facilitati de calatorie garantate printr-o lege „a Recunostintei” – se arata in articol. „Miracolul Revolutiei Romane din decembrie 1989, cladit din sacrificiu, curaj si solidaritate, a fost convertit in mod cinic in bani pesin, iar recunostinta s-a transformat intr-o industrie sinistra, dar extrem de lucrative”. Editorialistul crede ca privilegiile trebuie deindata oprite.

Tot in Romania libera, Lucian Davidescu compara nivelul taxelor si impozitelor din Romania cu cel din alte tari europene. O face pentru a demonta mitul ca romanii sunt impozitati mai cu mila decat occidentalii. Fals. Statisticile nu iau in calcul ca agricultorii romani nu platesc , in general, impozit, iar in rest doar unii contribuabili isi fac datoria. Una peste alta, romanii buni platnici platesc de fapt mult mai mult decat occidentalii. Un calcul al impozitarii efective plaseaza, de pilda, Republica Moldova pe pozitia cea mai favorabila in Europa: impozit pe profit zero.
XS
SM
MD
LG