Linkuri accesibilitate

Literatul faţă cu vedeta superficială


Trebuie să promovăm plăcerea lecturii şi să ripostăm în faţa ignoranţei, chiar dacă aceasta e îmbrăcată în straie senzaţionale.



La un post de televiziune, au defilat deunăzi mai multe vedete recente care, fiind întrebate ce citesc, şi-au etalat cu nonşalanţă superficialitatea şi ignoranţa. O cîntăreaţă foarte populară a zis că ea nu citeşte şi nici nu-i este ruşine că a abandonat definitiv lecturile. Un alt interpret foarte popular a mărturisit cu seninătate că el nu prea citeşte. Şi răspunsurile altor vedete recente au scos la iveală dezinteresul pentru literatură şi lumea ideilor.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Aceste mărturisiri au provocat comentarii pline de decepţie pe blogul unui editor autohton. Unii s-au arătat miraţi de lejeritatea cu care vedetele au aruncat lectura la tomberon. Pe mine personal nu mă surprinde atitudinea asta frivolă.

Am remarcat încă din zorii tranziţiei superficialitatea unor vedete autohtone care percep cultura prin prisma utilităţii imediate şi a profitului. Zic superficialitate pentru că în mod normal un om al culturii, chiar dacă e cîntăreţ, ar trebui să-şi dea seama de importanţa cititului. Nu-şi dă seama deseori, din păcate. E limpede că în viziunea acestor vedete recente, lectura e curată pierdere de timp. Altceva sînt şlagărele lor mediatizate cu surle, care fac rating, aduc bani, şi electrizează masele ce lasă după concerte mormane de sticle şi resturi de mîncare. Ăsta e trend-ul în care nu e loc pentru promovarea cititului. Şi, într-adevăr, succesul lor nu are de-a face cu frecventarea bibliotecii.

Aşa se face că în societatea în care trăim şi nu numai literatura e un domeniu al secundarului. Oamenii de litere trebuie să conştientizeze acest adevăr, nu şi să dispere. Cu modestele mijloace pe care le avem la îndemînă trebuie să promovăm plăcerea lecturii şi să ripostăm în faţa ignoranţei, chiar dacă aceasta e îmbrăcată în straie senzaţionale. Un minim respect faţă de propria meseria se impune. Nu te poţi considera un filolog sau literat onest dacă înghiţi impasibil mărturisirile sus-pomenite ale vedetelor. Ştim bine din celebrul roman al lui Ray Bradbury în ce se poate transforma o lume fără cărţi şi fără lecturi.

Fireşte, vedeta recentă are tot dreptul să ignore cartea, dacă vrea. Dar nici noi, literaţii, nu sîntem obligaţi s-o promovăm, s-o intervievăm şi să-i frecventăm concertele ca şi cum ea nimic nu a spus.
XS
SM
MD
LG