Linkuri accesibilitate

Norvegia și extremismul (România Liberă)


Politicile demografice și economice greșite ale Occidentului („22”).




Presa din Romania comenteaza mult masacrul din Norvegia, provocat de extremistul Anders Behring Breivik. Editorialul Romaniei libere, semnat de Gabriel Bejan, se intreaba daca acesta nu e doar inceputul, avand in vedere ca partidele si gruparile de orientare extremista au tot mai multa audienta in Europa: in Germania, Olanda, Italia sau Ungaria.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct



Totul s-a adunat intr-un curent antimulticulturalism, care, sustine autorul articolului, ar avea audienta atat in randul politicienilor de aceasta culoare cat si in randul populatiei. Chiar cancelarul german Angela Merkel a trebuit sa recunoasca recent ca incercarile de a crea in Europa societati multiculturale au esuat si ca principiul ca oamenii cu bagaje culturale diferite pot convietui pasnic nu este realist – mai scrie Bejan. De ce pierde teren aceasta idee nobila a multiculturalismului? In opinia acestui publicist de la Romania libera, din motive economice: multor europeni le este frica de viitor si dau vina pe straini.

Si Adevarul publica un comentariu pe aceeasi tema, sub semnatura lui Ion M. Ionita. El observa o ciudatenie: criza economica mondiala nu favorizeaza stanga, cum ar fi fost de asteptat, ci dreapta nationalista si extrema dreapta. Politicienii europeni ar incerca sa se adapteze starii de spirit a electoratelor lor, de unde masurile impotriva strainilor: fie ei tigani sau romani restrictionati recent pe piata muncii din Spania. Ion M. Ionita considera ca lucrurile s-ar putea agrava, pentru ca noul val al crizei economice nu se stie pe cine ar putea aduce la putere in capitalele Europei.

O analiza a cauzelor acestei situatii incearca Paul Aligica, in saptamanalul 22: ar fi vorba despre politicile demografice si economice gresite ale Occidentului, care ar fi varât decenii de-a randul pe gâtul cetatenilor europeni largi comunitati venite de aiurea. Aceasta – fara nicio estimare a consecintelor de ordin social si, finalmente, chiar politic. Ideea multiculturalismului e poate valoroasa in sine, arata Paul Aligicia, dar nu mai poate fi privita altfel decat prin prisma realismului. Or, „niciodata Occidentul nu a avut nevoie mai mare de o elita inteligenta si pragmatica si niciodata nu a avut parte, la varful piramidei sale de putere, de o adunatura mai mare de pigmei politici si intelectuali”.
XS
SM
MD
LG