Linkuri accesibilitate

FMI dă notă de trecere economiei româneşti


Presa de la Bucureşti comentează rezultatele ultimei misiuni de evaluare a FMI.Prezenta misiunii Fondului Monetar International, care tocmai a incheiat o noua evaluare a performantelor economiei romanesti, ocupa astazi spatiu consistent in comentariile de presa. Stefan Vlaston, care scrie pentru Hotnews, constata ca a fost nevoie de FMI si de Banca Mondiala ca sa fie spus pe sleau cine a adus Romania pe buza prapastiei in perioada crizei economice mondiale: liberalii, care au guvernat pana in 2008 cu sprijinul social-democratilor, adica USL (Uniunea Social-Liberala, oficializata sub acest nume abia in acest an).


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link directReprezentantii celor doua institutii internationale au remarcat cu satisfactie redresarea economiei romanesti, fata de nivelul de mare vulnerabilitate in care se gasea in 2009. „Daca si RealitateaTV transmite declaratiile lor, laudative la adresa actualei guvernari, inseamna ca ceva se misca in mentalul colectiv”, noteaza comentatorul, care inventariaza si minusurile: Romania nu atrage fonduri europene, nu face investitii suficiente, iar pana la adoptarea masurilor de integritate propuse de fostul ministru de justitie Monica Macovei mai e cale lunga. Deocamdata, clientela politica face bine mersi contracte cu statul – se mai arata in articolul postat pe site-ul hotnews.

Editorialul din Evenimentul zilei, semnat de Mircea Marian, remarca absenta liderului liberal Crin Antonescu de la intalnirea cu misiunea Fondului Monetar International. Crin Antonescu nu si-a intrerupt vacanta si a trimis la intalnire – din intamplare sau nu – un specialist de prima mana: economistul Claudiu Doltu, care a fost vehement impotriva masurilor populiste, cu iz electoral. Daca liberalii, care aspira la putere, nu le vor lua, in schimb nu e sigur ca se vor abtine de la ele democrat-liberalii, care formeaza acum guvernul. Redresarea economica i-ar putea ajuta sa recastige o parte din increderea pierduta a alegatorilor.

Intr-o analiza din revista Capital, Catalin Alistari e de parere ca situatia economiei romanesti va permite anul viitor oarecare crestere a salariilor si pensiilor. Daca ea va fi de maximum 15%, va fi in regula. Deocamdata, in opinia sa, Romania se gaseste intr-o pozitie exceptionala: crestere economica, grad mic de indatorare, deficit bugetar controlat. Cu conditia sa nu apara nimic neprevazut.
XS
SM
MD
LG