Linkuri accesibilitate

Ţara juriştilor


Dreptul e în topul preferinţelor candidaţilor la admiterea în Universităţi.


Una din disciplinele cele mai jinduite, poate chiar cea mai dorită, a devenit în anii tranziţiei DREPTUL. Din 1991 încoace, Dreptul e în topul preferinţelor candidaţilor la admiterea în Universităţi. Şi anul acesta, numai la USM, pentru un loc bugetar candidau 76 de tineri! Concurenţa e acerbă, prin urmare! Dar toată lumea visează cu tot dinadisnsul să devină avocat, judecător, procuror.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

În mod normal, te întrebi: dar de ce juridica e ca un fagure de miere pentru tinerii moldoveni? Ce îi atrage atît de mult spre DREPT dacă meseria asta e destul de dificilă? Că doar n-o fi vocaţia mereu la mijloc. Pe deasupra, avem deja atîţia jurişti că am putea lesne să-i exportăm.

Ei bine, dacă stai de vorbă cu oamenii simpli, afli că ei îşi trimit progeniturile la Drept pentru ca acestea să se descurce bine, să aibă parte de o viaţă frumoasă, lipsită de griji. Convingerea oamenilor cu care vorbesc de ani de zile e aceea că Dreptul îţi oferă perspective incredibile, că juridica îţi aduce bunăstare şi siguranţă. Dar de unde vine bunăstarea asta dacă salariile judecătorilor nu sînt deloc astronomice aici? La întrebarea asta oamenii nu-ţi oferă un răspuns limpede, dar rămîn cu convingerea că ea, juridica, e oricum o meserie generoasă.

Iar acum haideţi să ne uităm la profesia asta dintr-o altă perspectivă. Mai toate sondajele din ultima vreme scot la iveală o altă convingere a oamenilor simpli. Aceea că judecătorii şi procurorii se numără printre cei mai corupţi indivizi ai tranziţiei autohtone. Şi vocile mass-mediei şi ale unor organizaţii internaţionale critică neîncetat prestaţia justiţiei moldoveneşti, invocînd mai ales cazurile ajunse la CEDO care uscau considerabil bugetul ţării. Sondajele şi voxurile despre care vorbesc ne arată că oamenii sînt decepţionaţi profund de judecătorii şi procurorii moldoveni.

Iar dacă am privi lucrurile un pic de mai sus, am putea remarca o adevărată bizarerie. Masele dezgustate de calitatea justiţiei autohtone delegă mereu mii de tineri entuziaşti care iau cu asalt Facultăţile de Drept! Iese că populaţia care face cu ou şi cu oţet judecătorii îşi trimite fiii să devină judecători! Păi, cum e posibil lucrul acesta sau nu înţeleg bine eu ceva?

În final, o precizare. Avînd o concurenţă atît de acerbă la Facultăţile de Drept, ar fi trebuit deja să trăim într-un paradis al legalităţii. Mă tem însă că pînă la paradisul ăsta mai e o cale lungă...

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG