Linkuri accesibilitate

„Proști, dar mândri” (România liberă)


Coșul pensionarilor alt „cornul cu lapte” al afaceriștilor de partid (A. Pora/22).
Presa de la Bucureşti comentează din nou şi din nou critic proiectul Catedralei Mântuirii Neamului. Tania Radu:

Comentatorii de la Bucuresti critica inversunat proiectul costisitor, sustinut pe bani publici, numit Catedrala mantuirii neamului. Desi proiectul e vechi, discutia s-a aprins dupa ce o televiziune germana a prezentat un reportaj pe aceasta tema. Erau acolo puse in balanta cele 600 de milioane de euro subventie de stat cu inchiderea a trei scoli in fiecare zi si disparitia multor spitale, pe fondul masurilor de austeritate bugetara.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link directIn Romania libera, Cristian Ghinea considera faraonic proiectul Patriarhiei Ortodoxe Romane. Ironizeaza motivatia livrata printr-un comunicat: Romania ar fi singura tara mai rasarita care nu ar avea o catedrala impunatoare. Comentatorul propune o solutie mai ieftina si legata de fudulia nationala: Casa Poporului, cladirea nu mai putin faraonica ridicata de Ceausescu in acelasi perimetru si care ar putea fi impartita in doua: jumatate Parlament, jumatate Catedrala, cu o cruce roz cu beculete, de sa se minuneze turistii straini.

Articolul din Romania libera aminteste un alt proiect scandalos prin costuri si ambitii desarte: pasajul Basarab, din Bucuresti. In studiul de fezabilitate realizat de japonezi cu 11 ani in urma el costa maximum 26 de milioane de euro. Primarul general Sorin Oprescu l-a inaugurat recent cu un cost final de 240 de milioane. Diferenta ar fi fost inghitita de doua turnuri mamut legate cu lanturi, care nu figurau in proiectul si bugetul initiale. De unde si concluzia exprimata in titlu: „Prosti, dar mândri”.

Portretul decidentilor politici din Romania nu iese mai bine nici din articolul Andreei Pora, din revista 22, care se ocupa de recenta initiativa a guvernului Emil Boc: cosul pensionarilor. Mai precis, magazine alimentare cu marfuri ieftine, pentru cei cu venituri reduse. Opozitia social-democrata a imbratisat repede idea, pentru ca s-ar putea sa-i pice in plasa cateva procente si pentru ca s-ar putea se duduie din nou afacerile smecherilor de partid, cum s-a intamplat pe vremea programului „cornul si laptele”, al guvernului Adrian Nastase.

Pora etaleaza cacofonia de pareri in aceasta chestiune: premierul vaneaza procente electorale, in limitele de relaxare sugerate de Fondul Monetar International. Opozitia incearca sa aduca initiativa in ograda proprie, in timp ce presedintele Traian Basescu ar vrea sa nu se cheltuiasca nimic, banii sa stea in pusculita, iar cheia sa o inghita de fiecare data la plecare Jeffrey Franks, seful misiuni FMI pentru Romania.
XS
SM
MD
LG