Linkuri accesibilitate

Patriotismul şi mediul sufocant


Mă îndoiesc sincer de eficienţa campaniilor de promovare a patriotismului.Observ că şi unele televiziuni s-au apucat să promoveze patriotismul cu însufleţirea cu care o fac guvernanţii. Înţeleg că dragostea de patrie e un lucru bun. Unde mai pui că statul R. Moldova împlineşte în curînd 20 de ani. Numai că mă îndoiesc sincer de eficienţa campaniilor de promovare a patriotismului.


Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link directCa să fiu înţeles mai bine, fac o mică paranteză. Vasăzică se duce un cetăţean la Arhiva de pe strada Kogălniceanu să obţină duplicatele unor acte. Iar acolo face mai întîi coadă o oră ca să capete un bilet mirific. Nervi, îmbulzeală, oboseală, timp pierdut. Apoi încă o oră face coadă cu biletul pentru ca să depună cererea şi documentele doveditoare. Şi plăteşte 260 de lei ca să i se elibereze actul necesar într-o oră. Peste o oră află că actul nu e gata. Mai aşteaptă un ceas. Degeaba. O funcţionară îi spune că documentul nu e gata. Şi atunci cetăţeanul revoltat îşi exprimă indignarea. El zice că a plătit să i se facă actul într-o oră.

O remarcă a funcţionarei însă îl năuceşte: „Puteţi să vă luaţi banii înapoi dacă nu vă convine!” E un fel de priehali! Şi cetăţeanul mai aşteaptă o oră ca să obţină actul. Vine apoi nervos acasă, deschide televizorul şi vede o ziaristă zîmbitoare-volubilă care îl întreabă dacă e mîndru de ţara lui şi care îi spune că el e Moldova. El, care a fost umilit adineaori. El, care pur şi simplu nu contează ca individ în statul acesta.

Ei bine, eu cred că reacţia cetăţeanului acela la infuzia televizată de patriotism poate fi lesne ghicită. Ca şi reacţia tuturor cetăţenilor care zi de zi se ciocnesc cu corupţia, cu favoritismul, cu sărăcia endemică, cu bădăranismul ostentativ şi cu birocraţia rapace.

Eu sincer nu înţeleg ce fel de mîndrie ne cultivă în aceste zile colegii de breaslă care ne amintesc mereu că noi sîntem Moldova. Dacă vor să fim mîndri de construcţia statală din ultimii 20 de ani, efortul lor e zadarnic şi poate chiar avea un efect contrar celui scontat. Iar dacă vor să fim mîndri de glia strămoşească, de casa părintească, de părinţi, de ram şi de neam, vorba unui poet, ar trebui să ştie că orice om normal îşi iubeşte mama şi casa, fără campanii zgomotoase şi patetice.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG