Linkuri accesibilitate

Studiile în România, râvnite de mii de moldoveni


La fostul Consulat al României din str.Vlaicu Pârcălab
La fostul Consulat al României din str.Vlaicu Pârcălab

Motivaţia tinerilor basarabeni: diplomă obţinută într-un stat UE, mai puţină corupţie şi calitatea studiilor mai înaltă decât în R.Moldova.



Au început înscrierile la facultate, şi în Moldova dar şi în România, unde se duc destul de mulţi absolvenţi moldoveni: la ce se aşteaptă, cât sunt de pregătiţi pentru schimbare şi, în ultimă instanţă, de ce România? Alla Ceapai relatează:


Studiile în România, râvnite de mii de moldoveni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct



La fostul Consulat al României din str.Vlaicu Pârcălab
Aglomeraţia de acum două săptămîni de la universităţile din capitală s-a transferat la sediul fostului Consulat al României de pe strada Vlaicu Pârcălab, unde sunt depuse dosarele pentru studii în România.

Mai mulţi tineri cu care am reuşit să stau de vorbă spun că visul de a obţine o diplomă într-un stat european, dar şi calitatea studiilor mai înaltă decît în Moldova îi motivează să-şi încerce norocul.

„Sunt mai mari posibilităţile şi oportunităţile de a te forma ca personalitate şi de a-şi crea un viitor mai prosper.”

„Am o şansă să obţin o diplomă europeană.”

„Studiile sunt recunoscute la nivel internaţional.”

La fostul Consulat al României din str.Vlaicu Pârcălab
„La noi învăţămîntul, în ultimul timp, decade foarte mult.”

Entuziasmul candidaţilor este diluat totuşi de îngrijorări. Ei se întreabă dacă vor şti să se adapteze la noile condiţii şi cum se vor descurca departe de părinţi.

„Să mă adaptez fără familie şi fără prietenii mei de aici.”

„Pînă ne dăm cu colegii români, pînă mai cizelăm vorbirea, sau poate profesorii pînă se mai dau ei cu noi.”

Chiar dacă se visează studenţi în România, mai mulţi tineri spun că au avut grijă să-şi asigure totuşi în Moldova un loc la facultate. Alina Ciobanu deja este admisă la economie în Moldova, în România însă vrea să înveţe la medicină.

„Încerc toate şansele.”

Europa liberă: Dar de ce aşa decalaj, aici economie, iar în România-medicină?

La fostul Consulat al României din str.Vlaicu Pârcălab
„Problema este că toţi spun că la noi medicina e cea mai coruptă şi cum spunem noi, bate buzunarul. Cred că părinţii, bine, primii doi ani pot să mă întreţină cu un contract de 15 mii de lei, dar apoi e imposibil.”

Topul celor mai populare facultăţi din Moldova, nu diferă de clasamentul profesiilor solicitate de candidaţii pentru studii în România. Medicina, ştiinţele economice şi dreptul sunt cele mai rîvnite facultăţi. De altfel, şi Ministerul Educaţiei din România propune cele mai multe burse pentru aceste facultăţi. Pentru comoditate cei mai mulţi tineri moldoveni au posibilitatea de a studia la Iaşi.

Pentru a-şi mări şansele în dosarul de admitere candidaţii pot indica trei opţiuni geografice. Chiar dacă Bucureştiul are cele mai multe instituţii tinerii nu sunt foarte dornici să ajungă în capitală şi iată de ce:

La fostul Consulat al României din str.Vlaicu Pârcălab
„Vreau să aplic în mai multe oraşe, primul ar fi Iaşi, o altă opţiune Cluj, apoi Craiova poate”.

„Cred că Iaşi, Bacău, Cluj.”

Europa liberă: Dar de ce nu la Bucureşti?

„La Bucureşti nu vreau pentru că e centru, e mai îndepărtat, şi greu se găseşte un locuşor la buget.”

„Este capitala şi este aglomeraţie şi o altă problemă este cazarea.”

Ştefan Miron, preşedintele Organizaţiei studenţilor basarabeni din România spune că indiferent în ce oraş vor studia, bursierii moldoveni vor beneficia de aceleaşi avantaje.

„Beneficiază de gratuitatea căminului, de gratuitatea studiilor, de acea bursă lunară de 65 de euro.”

Pentru acest an de studiu, Ministerul Educaţiei din României oferă 2.150 de burse pentru studenţii şi elevii din Republica Moldova. Liderul studenţilor basarabeni Ştefan Miron spera că numărul burselor se va mări funcţie de solicitări, de altfel, cum s-a întîmplat şi anul trecut.
Previous Next

XS
SM
MD
LG