Linkuri accesibilitate

O radiografie a nivelului politic si civic (A.Mungiu/România liberă)


Pesediștii nu sunt interesați de Cotroceni, ei vor puterea de la guvern (Evenimentul zilei).
Atentia presei se indreapta azi mai ales asupra opozitiei de la Bucuresti, dupa publicarea ultimului sondaj de opinie realizat de IMAS. Favoritul de pana acum, liberalul Crin Antonescu, i-a lasat locul social-democratului Victor Ponta, mult mai activ pe timpul verii. O analiza din Evenimentul zilei, semnata de Mircea Marian, incearca sa cantareasca semnificatia aceste evolutii. Pe scurt – rocada inseamna nimic.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link directAr fi vorba numai de stratagema presedintelui Traian Basescu de a invrajbi nitelus relatiile din Uniunea Social-Liberala, formata din PSD si PNL, doar-doar se face loc de crestere pentru Partidulu Democrat Liberal, aflat la guvernare si in scadere de popularitate. Mircea Marian nu crede ca opozitia se va fragmenta. PSD si PNL stiu prea bine care ar fi costurile si vor tine aproape. In plus, in statutul aliantei numite Uniunea Social-Liberala scrie clar: liderul cel mai bine plasat in sondaje va fi candidatul USL la prezidentiale.

E de luat in considerare o candidatura a lui Victor Ponta? Mai degraba nu, pentru ca pesedistii nu sunt interesati de Cotroceni, ei vor puterea de la guvern, unde se afla painea si cutitul banului public – se mai arata in editorialul din Evenimentul zilei.

Alina Mungiu Pippidi face in Romania libera o radiografie a nivelului politic si civic din Romania pornind de la atitudinea fata de anticomunism. Toate guvernarile de dupa ʼ90 ar fi ratat zgomotos doua dintre gesturile fundamentale pentru intemeierea unei atitudini anticomuniste: restituirea proprietatilor si deschiderea dosarelor fostei securitati.

Dupa 20 de ani, doar jumatate din proprietatile confiscate la oras de comunisti au fost retrocedate, si acestea cu multa, enorm de multa cheltuiala. Pentru restul, viitorul e sumbru: pe langa rea vointa constanta, nu mai sunt nici bani. Rezultatele sunt si mai penibile in privinta dosarelor de securitate.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a fost blocat de modificarile aduse legii, iar putinele dezvaluiri au fost, majoritatea, urmate de rateuri in instanta. Una peste alta, scrie Alina Mungiu Pippidi in Romania libera, „era mult mai rentabil dacă statul de la bun început dădea totul înapoi şi le construia locuinţe sociale chiriaşilor sau ardea toate dosarele. Dar e prea târziu”.
XS
SM
MD
LG