Linkuri accesibilitate

Sorin Ovidiu Vântu și războiul cu justiția (Evenimentul zilei)


Traian Băsescu președinte imperfect dar nu malefic (M. Cărtărescu/EZ).




Redeschiderea dosarelor penale ale omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu poate fi testul suprem pentru justitia romana si pentru clasa politica – este de parere Nicoleta Savin in editorialul de la Evenimentul zilei. Vantu a fost cercetat si pana la urma netrimis in judecata in patru dosare, toate legate de Fondul National de Investitii pe care l-a condus si falimentat, si a fost condamnat intr-un singur dosar, numai ca pedeapsa s-a prescris.

Dupa un asemenea parcurs, comentatoarea recunoaste ca nu dadea vreo sansa redeschiderii dosarelor. Se observa insa ca cele cinci cauze se vor judeca intr-un singur dosar si ca procurorii care au stopat procesele anterioare sunt acum la randul lor cercetati. Ar putea urma deci un cutremur in justitie, urmat de un tsunami politic, ca efect de domino.

Aceasta pentru ca Sorin Ovidiu Vantu a avut grija sa amestece in afacerile sale multi oameni politici sau macar sa le favorizeze avantaje consistente, cu care sa le inchida gura. Va fi deci „un razboi pe viata si pe moarte” – se mai arata in Evenimentul zilei.

Tot aici, Mircea Cartarescu ii dezamageste pe cei care asteptau sa returneze decoratia primita cu cativa ani in urma de la presedintele Traian Basescu, intrucat nu-l mai sustine integral in deciziile sale de sef de stat. „Ar fi un gest spectaculos sa-i inapoiez medalia, as deveni peste noapte eroul Antenelor, al ziarelor si revistelor antibasesciene”- scrie Cartarescu.

Nu va face insa asa, pentru ca discutia nu se duce in termenii libertate versus tiranie, asa cum pretinde opozitia. Ce fel de tiran este acela care e tinta celei mai sustinute batjocuri publice fara sa apeleze la aparatul de represiune? Traian Basescu este un presedinte imperfect, eventual cu defectele unui fost comandant de nava, dar nu este un presedinte malefic – este concluzia acestui articol din Evenimentul zilei.

Cristian Campeanu de la Romania libera mai intoarce o data pe toate fetele situatia politica, interesat daca Basescu poate impiedica Uniunea Social-Liberala sa ajunga la guvernare. Nu prea poate, dar opozitia isi poate pune singura piedica. Prietenia dintre social-democrati si liberali se va termina a doua zi dupa preluarea puterii. USL ar putea guverna pe termen mai lung doar daca PSD ar absorbi PNL. Alimentarea disensiunilor din tabara opozitiei nu este asadar o preocupare nejustificata pentru actuala putere.
XS
SM
MD
LG