Linkuri accesibilitate

Echitatea socială în variantă moldovenească


Nu trebuie să fii mare matematician ca să-ţi dai seama că avem de-a face cu o nouă cacealma.Termenul echitate socială, foarte des vehiculat în epoca sovietică, a fost preluat şi utilizat pînă la saţietate şi de guvernanţii tranziţiei interminabile. E un cuvînt miraculos care poate electriza masele şi te poate propulsa în vîrful piramidei politice. Cu „echitatea socială” poţi ajunge departe în această parte a lumii.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Altceva e că aici, şi în epoca sovietică, şi în perioada independenţei, nu a existat niciodată o echitate socială reală. Maşinăria statală, fie că era manevrată de politrucii sovietici, fie de apărătorii statalităţii, s-a preocupat mai cu seamă de propriile pîrghii. E de-a dreptul ciudată folosirea acestui concept mai ales de către conducătorii din ultimii 20 de ani, care, într-o perioadă extrem de dificilă pentru populaţie, au avut grijă mereu de propriile pensii şi privilegii.

Deunăzi sintagma „echitate socială” a fost folosită de ministra Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga. Vorbind despre reformarea sistemului de pensionare, doamna ministră a spus: „Scopul reformei este asigurarea unei echităţi sociale nu prin egalarea nivelului pensiilor pentru toţi contribuabilii, ci prin aplicarea unor PRINCIPII UNICE la calcularea pensiei”.

Din discuţia telefonică pe care am avut-o cu doamna Buliga, am aflat că imformaţia difuzată de unele mass-media, aceea că anul viitor pensiile guvernanţilor se vor mări cu 12%, iar cele ale oamenilor simpli numai cu 2%, nu este decît o eroare. Vasăzică, în realitate, toate pensiile vor fi indexate cu 9 procente. Ba chiar, în aparenţă, simplilor muritori li se dă prioritate. Pensia mică va fi indexată integral, pe cînd pensia mare a conducătorului numai pe jumătate.

Nu trebuie să fii mare matematician ca să-ţi dai seama că avem de-a face cu o nouă cacealma. Celui care are o pensie de 4000 de lei i se vor indexa 2000 de lei, iar celui cu o pensie de 1000 de lei i se vor indexa, fireşte, numai 1000. Şi, în consecinţă, prăpastia dintre pensiile guvernanţilor şi cele ale oamenilor simpli va deveni şi mai mare.

„Cum e posibil lucrul acesta în condiţiile precare în care existăm?” am întrebat-o pe doamna ministră. Dînsa mi-a spus că şi guvernanţii au drepturi, că e obligată să respecte legea.

Aşa înţelege statul moldovenesc echitatea socială. Dacă stau să mă gîndesc mai bine la ce s-a întîmplat în ţara asta în ultimele două decenii, aş risca să afirm că mulţi dintre guvernanţii autohtoni nu merită să aibă nici pensiile ridicole de 900 de lei ale simplilor muritori.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG