Linkuri accesibilitate

„Reformatarea Alianţei înseamnă destrămarea Alianţei”


Boris Vieru
Boris Vieru

Vicepreşedintele Partidului Liberal, deputatul Boris Vieru răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.






Europa Liberă: Pentru că acum se fac auzite aceste propuneri din partea PLDM, referitor la modificarea acordului Alianţei pentru Integrare Europeană, în special a prevederilor ce ţin de alegerea şefului statului, care e poziţia PL-ului?


Un interviu cu vicepreşedintele PL, Boris Vieru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct



Boris Vieru: „Am auzit şi declaraţia domnului Streleţ, am auzit şi declaraţia domnului Filat: se doreşte o resetare a Alianţei, se doreşte o resetare a acordului de constituire, deci reformatarea lui ca atare. Poziţia Partidului Liberal cred că aceasta ar fi: că este o situaţie absolut nouă, este o situaţie când de fapt PLDM-ul ar dori să renunţe la condiţiile şi la acordul pe care l-a semnat împreună cu noi. Şi de fapt, reformatarea Alianţei înseamnă destrămarea Alianţei, pentru că vor fi cu totul alte condiţii politice, probabil că va fi un alt guvern. Lucrurile se vor schimba în mod fundamental. Partidul Liberal îşi menţine poziţia veche, va pleda în continuare pentru respectarea acestui acord de constituire a Alianţei. Preşedintele Partidului Liberal, domnul Mihai Ghimpu, a admis o singură posibilitate de reformatare a acordului de constituire a Alianţei – este vorba de o înţelegere separată între premierul Vlad Filat şi preşedintele interimar, domnul Lupu, de schimbare cu locul. Dacă domnul prim-ministru doreşte să fie preşedinte, se ajunge la o înţelegere cu domnul Lupu, atunci se face această rocadă. Şi atunci acordul se poate schimba, dar numai în acest aspect. Pentru că restul ar fi o renegociere foarte complexă şi de fapt pornirea unor noi negocieri pe marginea acestui acord ar însemna renegocierea formatului puterii ca atare.”

Europa Liberă: Domnule Vieru, dar este pentru prima dată când coincid punctele de vedere ale două formaţiuni politice din Parlament – PCRM şi PLDM, care spun într-o voce că visul lui de a ajunge în fotoliul de preşedinte este aproape irealizabil.

Boris Vieru: „Când cineva se vede cu sacii în căruţă şi după aceea spune că nu mai respect acordul pentru că interesul meu l-am atins, mie mi se pare că nu este un comportament prea onorabil. Dar mă rog, noi ne-am deprins cu lucrurile acestea, mai puţin morale în cadrul guvernării. Poziţia lor coincide – PCRM şi PLDM. Eu n-am auzit declaraţii din partea Partidului Comuniştilor. Aud numai declaraţii din partea Partidului Liberal-Democrat, ca şi cum lucrurile ar fi deja realizate şi s-ar presupune o alianţă. Nu ştiu de ce natură va fi această alianţă între Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Comuniştilor. Lucrurile acestea se vor vedea la toamnă.”

Europa Liberă: Întrebarea firească: ce-i de făcut, dacă nu se alege preşedintele ţării?

Boris Vieru: „Preşedintele republicii poate fi ales. În momentul când se pune piciorul în prag şi spui: chiar dacă Curtea Constituţională va aviza pozitiv, ca să zic aşa, schimbarea alegerii preşedintelui printr-o lege organică, aşa cum lasă o portiţă şi avizul Comisiei de la Veneţia şi în momentul când vii şi spui, precedând această decizie, care va fi pronunţată până la 6 octombrie, că este inacceptabil să alegi preşedintele cu 51 de voturi şi nu cu 61, nu mi se pare corect. Într-un fel este şi o presiune asupra Curţii Constituţionale. Aşa cum se ştie, Curtea Constituţională analizează posibilitatea alegerii preşedintelui cu o majoritate simplă de voturi, prin adoptarea acestei legi organice numai o singură dată. Ulterior se revine la situaţia iniţială. La următorul ciclu electoral se revine la normele Constituţiei. Este o poziţie inflexibilă a Partidului Liberal-Democrat.”

Europa Liberă: Şi aici reacţia lui Filat, care spune că din moment ce se impun situaţii, în care se cere modificarea Constituţiei, atunci modificarea unui acord de constituire a Alianţei este strict necesară, dacă e să-l citez pe domnul Filat.

Boris Vieru: „Pot fi diferite alianţe, poate fi o guvernare minoritară, ca să zic aşa. Nu va fi agreată de Partidul Liberal. În situaţia aceasta noi în toamnă putem lua decizii majore, eu mă refer la Partidul Liberal. Trebuie să vedem ce facem şi cum mergem cu Alianţa mai departe.”

Europa Liberă: Aţi putea trece în opoziţie?

Boris Vieru: „Noi sub nici o formă nu vom accepta participarea la guvernare a comuniştilor şi, implicit, nicidecum noi nu putem participa la guvernare, alături de comunişti.”

Europa Liberă: Atunci să înţeleg, domnule Vieru, că PL ar putea trece în opoziţie?

Boris Vieru: „Eu cred că nu este exclus lucrul acesta. Noi am putea trece în opoziţie, bineînţeles.”
XS
SM
MD
LG