Linkuri accesibilitate

România pare în sfârșit că-și face vara sanie (România Liberă)


Acolo unde barierele morale slăbesc, violența se revarsă ca sângele (M. Cărtărescu/Evenimentul zilei).

„România pare in sfarsit ca-si face vara sanie” – exclama cu satisfactie Laurentiu Mihu, intr-un comentariu din Romania libera despre noile masuri de austeritate comunicate de guvernul de la Bucuresti. Inghetarea salariilor si blocarea posturilor pe alti trei ani in sistem bugetar, cheltuieli inca plafonate pentru educatie, unde era urgenta o crestere de buget, niciun fel de sporuri peste salariu. Toate acestea i se par comentatorului masuri de bun simt, dat fiind peisajul economic international.

In schimb, e limpede ca strategia de austeritate ii loveste crunt pe politicienii populisti, care nu stiu sa lucreze altfel cu alegatorii. Laurentiu Mihu mai spune ca, daca guvernul reuseste sa treaca prin parlament legea privind indicatorii-cheie ai bugetului, atunci niciun partid politic nu va mai putea plati pomeni electorale din banii publici, pentru ca plafoanele de cheltuieli publice vor fi sudate.

O sinteza din Romania libera, care detaliaza deciziile guvernului Boc, anunta si proteste cu care ameninta sindicatele déjà. Un mare miting al pensionarilor ar urma sa aiba loc in curand la Bucuresti.

In Evenimentul zilei, Mircea Cartarescu scrie despre incidentele de strada din Marea Britanie. El aminteste ca si in 2005 Parisul se confrunta cu asemenea turbulente. In Franta, ca si acum in orasele engleze, protestele violente ale tinerilor sunt privite ca reactie la mijloacele precare de trai, la somaj, la lipsa de sanse si de perspective pentru viitor – este viziunea stangii marxizante, care aduce in discutie si dicriminari rasiale si religioase.

Dreapta in schimb vorbeste despre esecul multiculturalismului si cere revizuirea urgenta a politicilor de imigrare, cu o mai mare atentie pe stoparea imigratiei ilegale. „Ideologiile reconstruiesc semnificatia unor evenimente incalcite, anarhice, dupa liniile de forta ale unor conceptii asupra vietii – scrie Cartarescu. Dincolo de ideologii, se afla insa natura umana: suntem o specie agresiva si auto-distructiva (…) si asa am fost intotdeauna. Acolo unde barierele morale slabesc, violenta se revarsa ca sangele dintr-o vena deschisa”.
XS
SM
MD
LG