Linkuri accesibilitate

Marea Britanie este nedreptăţită de mass-media (Ovidiu Nahoi/Adevarul)


Dizidenţa lui Dinu Patriciu (România liberă)Protestele violente ale tinerilor din Marea Britanie sunt comentate in ziarele de la Bucuresti ca o umilire, - daca nu o infrangere, - a modelului de stat capitalist. Tom Gallagher scrie in Romania libera ca aceasta tara si-a pierdut peste noapte autoritatea si reputatia, iar el personal nu o mai poate considera mai sigura decat este, de pilda, Romania. Practic, societatea britanica s-a confruntat in aceste zile cu tanara sa generatie, citam, „ o generatie absolut halucinanta: copii nu imorali, ci amorali, crescuti de regula in familii monoparentale, dat fiind derizoriuul in care statul a aruncat institutia casatoriei”. Comentatorul de la Romania libera, el insusi britanic, mai arata ca londonezii au preferat ani de-a randul sa nu ia act de ce se intampla in cartierele sarace, si-au dat copiii la scoli private, daca au putut, pentru a-i feri de debandada din scolile de stat. Acest comentariu, intitulat Harakiri britanic, insista pe defectele prea indelung tolerate ale statului occidental.

Pe aceeasi tema scrie si Ovidiu Nahoi, in Adevarul. El apreciaza ca Marea Britanie este nedreptatita de mass media prin difuzarea unor imagini socante, cu tineri care distrug tot ce le iese in cale. Ar fi ocolita in schimb informatia privind reactia cetatenilor britanici. Pentru derapaje este de vina doar „capitalismul de cazinou”, care ignora problemele tinerilor, in primul rand somajul. „Reactia viguroasa a britanicilor arata ca oamenii isi doresc sa traiasca in acel capitalism corect si bun, in care fiecaruia i se da o sansa, iar munca este respectata. Este acum randul liderilor sa umble la radacinile raului”.

Dar la Bucuresti problemele sunt altele: in Partidul National Liberal, dizidenta lui Dinu Patriciu sugereaza o apropiata furtuna. Intr-un interviu acordat in Romania libera, liberalul Ludovic Orban gaseste ca Patriciu ar fi cel mai nimerit premier liberal; ca presedintele PNL Crin Antonescu, care l-ar vrea exclus pe influentul om de afaceri, are autoritarisme exagerate; ca asocierea cu social-democratii nu le va aduce neaparat liberalilor un scor mai bun in alegerile de anul viitor. In acelasi timp, reprezentantul garzii mai vechi din PNL repeta ca Uniunea Social Liberala, formata din PNL si PSD, s-a nascut cam impotriva naturii, dar pentru ca era urgenta nevoie de o alternativa la Traian Basescu.
XS
SM
MD
LG