Linkuri accesibilitate

„Elevul silitor al austeritații Fondului Monetar Internațional” (Adevărul)


Indatorarea României nu are o altă sursă de returnare decât tot strânsul curelei (I. Șerbănescu/România liberă).





Doua comentarii din presa de azi se ocupa de efectele nocive ale masurilor de austeritate. Decizia de a reduce drastic cheltuielile din sectorul public a redus deficitele din economia romaneasca, dar a taiat sansele relansarii economice – arata Ion M. Ionita in editorialul ziarului Adevarul. El citeaza caracterizarea facuta de Reuters premierului Emil Boc: „elevul silitor al austeritatii Fondului Monetar International”. O caracterizare mai degraba ironica, sugereaza comentatorul, pentru ca guvernul nu a reusit sa convinga companiile de stat sa returneze la buget cele 14 miliarde de lei datorate. Acesta ar fi fost cu adevarat combustibilul relansarii. In lipsa lui, „ramanem performerii stransului curelei. Pe termen lung”.

Aceeasi viziune regasim si in comentariul lui Ilie Serbanescu, din Romania libera. Indatorarea Romaniei nu are o alta sursa de returnare decat tot stransul curelei – scrie Serbanescu, care sustine ca tara nu se regaseste deloc mai fortificata in fata noului val de criza, cata vreme sufera de boala cronica a „consumului fara productie”, adica a traitului pe datorie.

Tot in Romania libera, Cristian Ghinea reflecteaza pe marginea unei conferinte a asociatiei Romania Juna – o organizatie a tinerilor romani scoliti in special peste hotare. Sunt tineri exceptional pregatiti, care fac o analiza extrem de inteligenta asupra starii de fapt din Romania si care cauta solutii. Le cauta insa oriunde numai nu in politica, desi dezbaterea respectiva era dedicata democratiei.

Vreme de 20 de ani, politica a fost stigmatizata ca imorala, astfel incat, de la Divertis si Academia Catavencu si pana la omul de rand din zilele noastre, a devenit de bon ton sa te feresti de ea. Unde duce antipolitica? se intreaba Ghinea. In primul rand la o „selectie negativa ingrozitoare”: proba, dezbaterea de la Romania Juna, unde 20 de tineri straluciti vor sa schimbe Romania dar evita poltiica. „Solutia la politica proasta este o politica mai buna” reaminteaste comentatorul.

Fugind de politica, nu facem decat sa o lasam pe mana celor fara scrupule, cei mai coruptibili, cei mai insetati de putere, eventual cei care nu pot face altceva decat „sa frece clanta de la partid”. „Un job din care ne vor conduce”, mai scrie Cristian Ghinea, care a facut senzatie in urma cu cateva luni cand a sugerat ca ar trebui constituita o noua formatiune politica drept alternativa la protagonistii actuali ai domeniului.
XS
SM
MD
LG