Linkuri accesibilitate

Republica Moldova, „țara tuturor... combinațiilor politice”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „La 20 de ani de la demolarea sistemului comunist, o eventuală readucere a comuniștilor la putere ar pune într-o lumină ridicolă o întreagă generație de oameni politici.”



Premierul Vlad Filat a reacționat astăzi la îndemnul bașcanului găgăuz să candideze la funcția de șef al statului. Mihail Formuzal i-a spus marți la Ceadîr Lunga lui Filat că trebuie să candideze și să dialogheze cu opoziția comunistă pentru a găsi sprijin. „Opinia” bașcanului, a sugerat astăzi primul ministru, n-ar fi încă o soluție pentru depășirea blocajului prezidențial, cum n-ar fi o soluție nici păstrarea lui Marian Lupu drept candidat al Alianței pentru Integrare Europeană. Vasile Botnaru a discutat despre soluțiile de ieșire din impas cu analistul Gheorghe Cojocaru. El crede că acestea sunt la fel de obscure ca și anul trecut:

Gheorghe Cojocaru: „Republica Moldova va marca 20 de ani de la declararea independenței, având, ca și anul trecut, un șef de stat interimar și o clasă politică sfâșiată de incertitudini ca și întreaga societate, de altfel. Totuși, dacă anul trecut președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, avea în mânecă niște ași, pentru a încerca o depășire a impasului constituțional legat de modalitatea de alegere a șefului statului, anul acesta animozitățile din sânul Alianței de la guvernare nu par, pentru moment cel puţin, să încurajeze identificarea unei soluții comune pentru a asigura alegerea Președintelui și stabilitatea guvernamentală.”


Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct



Europa Liberă: De această dată premierul Vlad Filat vrea să dea senzaţia că are nişte aşi în mînecă. Cel puţin asta se poate înţelege după recenta sa declaraţie că în toamnă preşedintele va fi ales şi astfel parlamentarele anticipate vor fi ocolite. Cum interpretați această declarație?

Gheorghe Cojocaru: „Este o declarație optimistă a șefului Guvernului, care, deocamdată, în lipsa unor date suplimentare despre intențiile și acțiunile premierului în acest sens se pretează cu dificultate unei lecturi explicite. Optimismul primului ministru ar trebui să se bazeze pe ceva, după cum merită reținută și preocuparea sa de a evita noi alegeri parlamentare anticipate. Mai rămâne să vedem de unde provine acest optimism, cine va alege șeful statului și cine va fi ales, dacă va fi ales, în funcția de Președinte, dacă se va găsi o soluție cu forțele exclusiv ale Alianței pentru Integrare Europeană sau într-o altă formulă politică?”

Europa Liberă: Tot mai des Vlad Filat este suspectat că ar vrea să devină preşedinte. Alţii spun că prima preocupare a prim-ministrului este de a evita alegerile parlamentare anticipate, care ar fi un dezastru pentru Republica Moldova. Cum tălmăciţi preocuparea dînsului?

Gheorghe Cojocaru: „Preocuparea sa trebuie interpretata, în primul rând, în sensul în care a fost formulată de primul ministru, care n-a precizat care ar fi mijloacele și suportul politic pentru a trece de la aceste asigurări verbale la fapte. Dar, este evident că alegerile anticipate pot fi evitate fie cu forțele Alianței și păstrând în acest fel continuitatea guvernării, fie reconfigurând scena politică printr-o combinație cu opoziția comunistă, fapt care va conduce, probabil, la o altă formulă de guvernare.”

Europa Liberă: Dar, cât de reală poate fi această perspectivă, ipotetică astăzi, cu privire la reconfigurarea scenei politice printr-o combinație cu comuniștii?

Gheorghe Cojocaru: „Republica Moldova este „țara tuturor... combinațiilor” politice, deși este limpede că o eventuală combinare cu comuniștii ortodocși, care să distrugă Alianța pentru Integrare Europeană, ar fi o opțiune nocivă, cu consecințe imprevizibile pentru evoluțiile democrației autohtone. La 20 de ani de la demolarea sistemului comunist și declararea independenței de stat, o eventuală readucere a comuniștilor la putere ar pune într-o lumină ridicolă o întreagă generație de oameni politici care pretind că au o certă vocație europeană.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG