Linkuri accesibilitate

Pentru o sărbătorire mai diversificată în stil


Expoziția de la Chișinău dedicată aniversării celor 20 de ani de independență
Expoziția de la Chișinău dedicată aniversării celor 20 de ani de independență

„Sărbătorirea pe care o organizează Alianța de azi seamănă ca stil cu sărbătorile din perioada sovietică.”






Bugetul manifestărilor de Ziua Independenței este anul acesta de cel puțin 15 milioane de lei, cheltuieli acoperite în mare parte din fondul de rezervă al guvernului. Autoritățile nu au prezentat public un deviz al cheltuielilor, dar au sugerat că ampla paradă militară preconizată pentru 27 august și focurile de artificii speciale vor înghiți mare parte a bugetului. Vasile Botnaru a discutat cu câțiva jurnaliști și analiști despre starea de spirit a cetățenilor pe fundalul acestor pregătiri.


Opinii și reflecții în ajunul sărbătoririi Zilei Independenței
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:59 0:00
Link direct


Europa Liberă: Directoarea Departamentului de știri de la Televiziunea publică, Liliana Vițu, consideră că diapazonul de emoții - de la exaltare la contestare vehementă, este unul absolut firesc.

Liliana Vițu:
„Tratez cu înțelegere ambele atitudini, pentru
Liliana Vițu în studioul Europei Libere

că pe de o parte acum 20 de ani sute de mii de oameni au simțit la fel, evenimentele au avut loc pe note înalte. Iar acum acești oameni sunt răzleţiţi, unii muncesc peste hotare, alții stau aici și luptă cu sărăcia, cu corupția prin judecăți.

Sunt dezamăgiți de clasa politică pentru că de 20 de ani se pare că știe să facă un singur lucru, adică să-și vadă de propriile interese și să se certe. Pe de altă parte, am o înțelegere deplină și pentru cei care în pofida greutăților se bucură de faptul că ei nu mai sunt o gubernie rusească, că ei pot vorbi liber despre deportări, despre sârma ghimpată, despre pactul Ribbentrop-Molotov, denumirea limbii,
Regretul meu este ca la 20 de ani societatea este poate chiar și mai antagonizată.

identitatea lor națională.

Regretul meu este ca la 20 de ani societatea este poate chiar și mai antagonizată decât pe vremurile alea, când știm și faimoasele replici cu valizele. Mă tem că acum lumea este poate și mai înrăită și mai puțin dispusă pentru atitudini tolerante.”

Editorialistul Nicolae Negru și-ar dori în loc de oficializarea excesivă a jubileului o sărbătorire populară.

Nicolae Negru

Nicolae Negru: „Am impresia că nu avem atâta independență cât sărbătorire se face. Mi-ar plăcea totuși o sărbătorire nu că mai modestă, dar mai diversificată ca stil.

Sărbătorirea pe care o organizează Alianța de azi seamănă ca stil cu sărbătorile pe care le organizam în perioada sovietică și cu sărbatoririle pe care le organizează Rusia acum.

Mie mi-ar plăcea sărbătoriri care să vină mai mult de jos decât de sus. În sens ca să participe oamenii, la modul sincer să fie o sărbătoare mai mult populară decât oficial-administrativă. Pentru asta ar trebui să lucreze actuala guvernare, să convingă populația că independența este o sărbătoare a lor și nu o sărbătoare a celor de la conducere.”

Editorialistul Petru Bogatu crede că fiecare aniversare a declarării independenței răscolește sentimente amestecate, pentru că nici după două decenii oamenii nu s-au lămurit solidar ce vor să obțină.

Petru Bogatu: „În ciuda tapajului în jurul sărbătorii naționale, dacă ne ridică deasupra impulsurilor de moment,
Petru Bogatu

cei 20 de ani de independență reprezintă un eveniment remarcabil, pentru că ceea ce s-a întâmplat acum două decenii este o adevărată minune istorică, la care nici nu puteau visa basarabenii, societatea basarabeană care a gemut sub regimul sovietic aproape cinci decenii.

Majoritatea problemelor de azi sunt legate de faptul că noi, spre deosebire de baltici, aici în Republica Moldova nu am avut o viziune națională, o părere clară la ce bun ne trebuie independența - pentru unirea cu România, sau pentru ca să trăim singuri și cum ne taie capul. Este o rătăcire care trebuie să se incheie odată și odată, ca să revenim la starea naturală a neamului românesc.”

Directorul agenției de știri Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică, consideră că pendularea sentimentală reflectă incapacitatea perfect umană de a prețui binele pe care îl ai.

Valeriu Vasilică

Valeriu Vasilică: „Au fost niște ani, care ne-au arătat niște șanse. O jucărică spre care vrem să tindem, una atractivă pentru multă lume, mai altfel decât le-am avut noi ca națiune, ca segment de țară, ca țară cum vreți.

În sensul ăsta chiar că s-au produs volens-nolens, mai mult nolens s-au produs niște schimbări. Uite avem dreptul să vorbim acum la telefon fără să am prea multă frică că sunt înregistrat, că voi fi cumva pedepsit, așa cum se întâmpla acum 20, sau cu 20 de ani mai înainte. Sunt mai multe lucruri. Dar pe de altă parte este și perioada șanselor pierdute sau nerealizate. Repetăm aceeași situație ca în 1999, dacă nu greșesc, când a fost distrusă Alianţa pentru Democrație și Reformă mai întâi din interior și după aia din exterior.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG