Linkuri accesibilitate

24.08 - București: Adrian Năstase despre temele politice în actualitate


Premierul Adrian Năstase alături de Ion Iliescu și Mircea Geoană
Premierul Adrian Năstase alături de Ion Iliescu și Mircea Geoană

Premierul român a criticat decizia recentă a autorităţilor de la Chişinău de introducere a limbii ruse ca limbă de studiu obligatorie în şcoli.




24 august 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Radu Stănescu).

Adrian Năstase despre temele politice în actualitate.

Revenim la săptămînala teleconferinţă cu prefecţii a primul ministru Năstase. Încă o dată, şeful executivului pare să confirme opinia unor comentatori care vorbesc, în cazul său de un excedent de imagine. Unul, cu atît mai accentuat, cu cît, de pildă, predecesorul său Isărescu fusese „foarte scump la vorbă”. Şeful executivului a atacat şi astazi temele fierbinţi ale momentului. Iată câteva din aprecierile sale în selecţia lui Radu Stănescu.

Premierul Adrian Năstase a anunţat astazi că guvernul doreşte să preia discuţiile cu sindicatele pentru prelungirea acordului social şi anul viitor în vederea asigurării stabilităţii socio-economice necesare aderării Romaniei la NATO. În acelaşi timp premierul a reluat ideea armistiţiului politic, necesar, în opinia sa, pentru a transmite semnale pozitive în exterior, în perspectiva reuniunii NATO de la Praga de anul viitor. Deşi a remarcat atitudinea negativă a partidelor din opoziţie faţă de ideea armistiţiului, Năstase s-a declarat totuşi optimist în ce priveşte realizarea unui pact politic şi social, cel puţin pînă la summitul NATO din primăvară.

A. Năstase: „Cred că după primele valuri, vom intra totuşi într-o situaţie, să spunem firească, de dialog şi vom reuşi să realizăm interesele comune atît cu participarea forţelor politice cît şi cu participarea forţelor sindicale.” [...]

La teleconferinţa cu prefecţii, Adrian Năstase a lansat şi o serie de consideraţii critice la adresa unor vecini ai României, precum Bulgaria, Ungaria sau Republica Moldova. Premierul a afirmat, spre exemplu, că există un deficit de comunicare între România şi Bulgaria, datorat probabil faptului că lucrurile nu s-au aşezat pe deplin la Sofia în urma ultimelor alegeri şi a opinat că este nevoie de clarificări. Aceasta, în contextul în care autorităţile de la Sofia au respins în ultimele zile ideea unui tandem cu Romania în perspectiva integrării în NATO şi Uniunea Europeană.

Năstase a cerut pe de altă parte autorităţilor de la Budapesta să renunţe la ceea ce el a numit „elementele de cripto-revizionism” şi să respecte sensibilităţile vecinilor, chiar dacă, din cauza alegerilor din primăvara viitoare, scena politică de la Budapesta se arată tot mai interesată de evoluţiile din Romania.

În sfîrşit, premierul roman a criticat decizia recentă a autorităţilor de la Chişinău de introducere a limbii ruse ca limbă de studiu obligatorie în şcoli, afirmînd că acest lucru ridică un semn de întrebare în ce priveşte angajamentele pro-europene ale Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG